Kinematograf (apparat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lumière kinematografen i prosjektørmodus.

En kinematograf, eller cinématographe, er et filmkamera som også tjente som filmprosjektør og fremkaller. Det ble oppfunnet på 1890-tallet.

Det har vært mange diskusjoner om hvem oppfinneren var.[trenger referanse] Noen[hvem?] argumenter for at apparatet først ble oppfunnet og patentert som «cinématographe Léon Bouly» av den franske oppfinneren Léon Bouly den 12. februar 1892. Det blir sagt[av hvem?] at på grunn av mangel på godtgjørelser, var ikke Bouly i stand til å betale avgiften for patentet det følgende året og at Auguste og Louis Lumières ingeniører kjøpte lisensen.

Men den teorien som er mest populær,[trenger referanse] er at Louis Lumière var den første til å ta i bruk ideen, at begge Lumière-brødrene delte patentet. De laget sin første film, Sortie de l'usine Lumière de Lyon, i 1894. Filmen ble vist offentlig i L'Eden, verdens første og eldste kino, som ligger i La Ciotat i Sørøst-Frankrike, den 2. september 1895. Den første kommersielle offentlige visningen filmkunstfilmer fant sted i Paris den 28. desember 1895 og ble organisert av brødrene Lumière.

Flere versjoner av cinematografer ble utviklet, blant annet en av Robert Royou Beard, Cecil Wray, Georges Demenÿ, Alfred Wrench, og den til brødrene Lumière.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Machines». Who's Who of Victorian Cinema. British Film Institute. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]