Kielland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kielland er et etternavn, gårdsnavn og et slektsnavn. Slekten Kielland var på 1700- og 1800-tallet en av de ledende slektene i Stavanger-området. Slektens opphavet er en gård med navnet Kjelland i Sokndal kommune, Rogaland. Navnet kommer av en jettegryte ved gården som tidligere var fylt med vann.

Det finnes også 10 andre norske gårder som har gitt opphav til etternavn med lignende uttale, skrevet som Kielland, Kjelland eller Tjelland.

Slektstre
Treliste

Slektsvåpen[rediger | rediger kilde]

Det er brukt to forskjellige slektsvåpen fra 1700-tallet i to grener av slekten.

Det ene våpenet er en differensiering av slekten Kirseboms våpen, og det ble tatt i bruk av Gabriel Kirsebom Kielland (død 1780). Våpenet har i et sølv skjold et kirsebærtre med røtter som trenger gjennom et rødt timeglass på et svart dødninghode over to krysslagte knokler, samt på hver side en rød rose. Som hjelmtegn oppe på hjelmen er det en naturfarget Fortuna-skikkelse med lendeklede som svinger et skipsseil over hodet og står på en jordklode. Dette våpenet skiller seg fra Kirseboms slektsvåpen ved de to rosene og timeglasset i skjoldet, samt ved hjelmtegnet som hos Kirsebom er et kirsebærtre mellom to vinger.

Det andre slektsvåpenet Kielland er en kombinasjon av flere våpen, et såkalt unionsvåpen, og tatt i bruk av Gabriel Schanche Kielland (død 1821). Skjoldet er kvadrert i blått og rødt med i 1. og 4. felt et rustningskledt, sølv ben med spore, og i 2. og 3. felt et sølv oksehode. Midt på skjoldet er det et mindre gull hjerteskjold med en sølv trane som holder en stein i en hevet fot. Hjelmtegn er en rustningskledt arm som holder et sverd. Av disse figurene er oksehodet fra Gabriels ektefelle Johanne M. Bull (død 1818), mens benet og tranen går tilbake på Gabriels formødre i slektene Schanche (Skanke) og Thrane.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johannes J. G. Kielland i vestraat.net.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]