Khitanerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Khitan»)

Khitanerne (fra 契丹; pinyin: Qìdān) var en etnisk gruppe som dominerte meget av Mandsjuria. I kinesisk historie regnes de som en av de østlige proto-mongolske etniske grupper (Donghuzu, 東胡族 dōng hú zú). De opprettet Liao-dynastiet i 907, som i sin tur ble erobret i 1125 av jursjenernes Jin-dynasti.

Liao-dynastiet (mørkegrått), opprettet av khitanerne.

Khitanernes forfedre var antagelig Yuwenklanen av xianbeiene, en etnisk gruppe som bebodde det området som i dag er de moderne kinesiske provinsene Liaoning og Jilin. Etter at deres regime ble brutt av Murongklanen ble restene av dem spredt i det som nå er Indre Mongolia, og der blandet de seg med den opprinnelige mongolske befolkning. De var blitt identifisert som en distinkt etnisk gruppe i noen hundre år, ettersom det er belagt at de betalte tributt til Det nordlige Wei-dynasti på midten av 500-tallet.

Khitan var kjent på arabisk som khata (خطا), og muslimske krøniker beskriver hvordan de først bekjempet muslimene og senere konverterte til islam.

Man finner i dag ikke noen grupper i det nordøstlige Kina som med sikkerhet kan sies å nedstamme fra khitanerne. Det skyldes at de for det meste ble assimilert av jursjenerne. Det er ellers kjent at en del av adelsklassen fra Liao-dynastiet flyktet vestover fra området og kom til Turkestan, der de opprettet det kortlivede Kara-Khitan eller Vest-Liao-dynastiet. Men de ble senere fullstendig assimilert av de tyrkiske og iranske folkeflertall, og etterlot seg ingen merkbar innflytelse. Ettersom khitanernes språk foreløpig er på det nærmeste uforståelig for lingvistene, klarer man ikke å finne ut noe særlig detaljert om deres vandringer opp gjennom tidene.

Opprinnelsen for det russiske ordet for Kina, Kitai (Китай), er khitanerne. Portugiserne brukte også en gang ordet Cataio for Kina, og dette (i formen Cathay) er også et gammelt alternativt ord for Kina på engelsk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]