Khøn Kønchog Gyalpo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Khön Könchog Gyalpo»)
Khøn Kønchog Gyalpo
Født1034[1]Rediger på Wikidata
Tsang
Død1102[2][1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseBhikkhu Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleMa Chik Shyangmo
BarnSachen Kunga Nyingpo[3]

Khön Könchog Gyalpo (født 1034, død 1102) regnes som grunnlegger av Sakya-tradisjonen i tibetansk buddhisme, fordi han grunnla klosteret Sakya («grå jord») i året 1073. Khön Könchog Gyalpo ble dermed den første tronholderen (tib.Trizin) i Sakya-tradisjonen. Sakya-tradisjonen ble imidlertid ført kjent som en selvstendig tradisjon gjennom de såkalte «fem ærverdig høyeste mesterne». Disse fem er:

Disse mesterne knyttet sammen den alminnelige sutra-læren med den spesielle tantriske læren Lamdre(en spesiell ansats av mahamudra-overdragelsen) i Sakya-tradisjonen og la grunnlaget for den brede kunnskapen i buddhistisk lære som Sakya-tradisjonen etter hvert ble kjent for.

Khön Könchog Gyalpo innførte et system for overdragelse av tronholder-embetet i tradisjonen. Tronholderen i denne tradisjonen er ikke inkarnasjonen av forgjengeren, som i andre tibetanske tradisjoner. Embetet blir isteden overgitt fra en tantrisk mester til den andre, regelmessig mens forgjengeren lever. Derfor har leting og anerkjennelse av avdøde tantriske mestere inkarnasjon ikke hatt den samme eksistensielle betydning for tradisjonen som i de tre andre tradisjonene Nyingma, Kagyu og til dels Gelug. Som følge av dette har Sakya-tradisjonen hatt en sterkere indre stabilitet enn de andre tradisjonene, fordi den vanlige tiden med interrim-styre ikke forekommer. Familien Khön har alltid hatt en spesiell betydning for Sakya-skolen. Khön Könchog Gyalpos sønn Sachen Kunga Nyingpo var den 4. Sakya-Trizin. Gjennom århundrene har nesten alle de store Sakya-mestrene tatt gjenfødsel i Khön-familiens slekt. Nesten alle av dagens Sakya-mestere stammer fra Khön-familien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b BDRC Resource ID P3730[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Treasury of Lives ID 6100[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ BDRC Resource ID P1615[Hentet fra Wikidata]