Kettlermonumentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kettlermonumentet var en minnesten i Beijing over den tyske diplomat von Kettler som ble drept under bokseropprøret. Clemens August von Kettler (født 22. november 1853 i Potsdam i Tyskland, drept 20. juni 1900 i Beijing) var Tysklands ambassadør i Kina da bokseropprøret brøt ut. Han var på vei fra den tyske legasjon til det kinesiske utenriksdepartement (Zongli yamen) for å protestere mot boksernes tiltakende trakassering av de utenlandske legasjoner da han ble myrdet på gaten.

Drapet var en hevnaksjon mot von Kettler, som i ukene forut for dette hadde skutt mot kinesere, blant annet skutt ned en mann som synes å ha vært helt ikketruende skjønt kledd som en bokser, og kidnappet sønnen hans – for så senere å skyte ham under et kolerisk anfall.

Noen år senere ble det satt opp en minneportal på det sted han ble drept, i gaten Chongwenmen da jie (kjent av utlendingene som Hatamengaten). Arbeidet med monumentet begynte 25. juni 1901 og ble ferdigstilt 8. januar 1903. Den var en hvit marmorpailou (seremoniell port) med inskripsjoner på kinesisk, tysk og latin som uttrykte keiserens beklagelse.

Minnesmerket ble i 1918, kort etter Tysklands nederlag under første verdenskrig, avskaffet. Portalen fikk neste året et nytt navn: Dygdens seier-porten, og i 1953 endret man dette til Beskyttelse av Freden-porten.