Kellerwald-Edersee nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kellerwald-Edersee nasjonalpark
{{{logostørrelse}}}
LandTyskland
Ligger iVöhl
Edertal
Frankenau
Bad Wildungen
OmrådeHessen
Nærmeste bosetningBad Wildungen, Frankenau, Frankenberg, Fritzlar, Korbach, Waldeck
Areal30 km²
Opprettet1. januar 2004
2004[1]
Kart
Kellerwald-Edersee nasjonalpark
51°10′00″N 9°00′00″Ø

Kellerwald-Edersee nasjonalpark
   UNESCOs verdensarv   
InnskrevetVed UNESCOs 28. sesjon i 2004 som det 1143. verdensarvsted
ReferanseUNESCO nr. 1143

Kellerwald-Edersee nasjonalpark (tysk: Nationalpark Kellerwald-Edersee) er en 57,40 km² stor nasjonalpark nord i Kellerwaldbergene i Landkreis Waldeck-Frankenberg den tyske delstaten Hessen. Nasjonalparken ble gunnlagt 1. januar 2004. Fra 25. juni 2011 er bøkeskogområdet i nasjonalparken på UNESCOs liste over verdensarven (naturarven), sammen med andre bøkeskoger i Tyskland og Karpatene. Forvaltningen av parken ligger i Bad Wildungen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken ligger ca 40 kilometer sør for Kassel og nord i Kellerwald. Den er helt uten bebyggelse og dekker området Ederhöhen (Ederhøydene) som utbrer seg sør for Edersee (Edersjøen) og ligger innenfor området til Naturpark Kellerwald-Edersee. Nasjonalparken grenser i vest, nord og øst til Ederdalen og i sør og sørøst til Eders sideelv Wesebach.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparkens formål er å beskytte bøkeskogen i området. Hjort, rådyr og villsvin er opprinnelige i egnen og det er i tillegg satt ut nærmere 2 000 individer av dåhjort og muflon. I nasjonalparken finnes 44 pattedyr og 15 av de 24 flaggermusarter som finnes i Tyskland. En rekke fuglearter, bl.a. svartstork hekker i området.

Turisme[rediger | rediger kilde]

En rekke skogsveier og -stier går gjennom nasjonalparken og Kellerwald forøvrig. Kellerwaldsteig er en 156 kilometer lang rundvei som forbinder fjell og steder i nasjonal- og naturparkene Kellerwald-Edersee.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]