Keiserinne Myeongseong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keiserinne Myeongseong
Foto som anses å forestille dronning Min.
Født25. sep. 1851Rediger på Wikidata
Yeoju
Død20. aug. 1895Rediger på Wikidata (43 år)
Gyeongbokgung
Seoul[1]
BeskjeftigelseGemal Rediger på Wikidata
Embete
  • Kongegemalinne (1866–1895) Rediger på Wikidata
EktefelleGojong av Korea (18661895)
FarMin Chi-rok
BarnSunjong av Korea
NasjonalitetJoseon
Gravlagt홍릉

Keiserinne Myeongseong (hanja: 明成皇后; hangeul: 명성황후; revidert romanisering: Myeongseong Hwanghu; født 25. september 1851 i Yeoju, Gyeonggi, Kongedømmet Joseon, død 20. august 1895, Gyeongbokgung, Hanseong, Joseon), også kjent som Dronning Min (민비; Minbi), personlig navn ukjent (etternavn Min, 閔), var den første offisielle kona til Kong Gojong, den 26. kongen av det koreanske Kongedømmet Joseon.

Fra 1873 til hennes død i 1895 var hun rikets regent, med et avbrudd på fem dager i 1895. I 1902, da Gojong hadde blitt erklært keiser av Korea, fikk hun det posthume navnet Hyoja Wonseong Jeonghwa Hapcheon Honggong Seongdeok Myeongseong Taehwanghu (孝慈元聖正化合天洪功誠德明成太皇后; 효자원성정화합천홍공성덕명성태황후), som ofte forkortes til Myeongseong Hwanghu.

Dronning Min ble av japanerne regnet for å være et hinder for deres innflytelse og ekspansjonsplaner i Korea. Forsøk på å fjerne henne fra den politiske arena gjennom mislykkede opprør som til tider ble støttet av den daværende mektige koreanske regent Heungseon Daewongun, kong Gojongs far, som motsatte seg all endring i Koreas isolasjon og som til tider ble anklaget for å jobbe for japanerne, førte til at hun sterkt motsatte seg japansk innflytelse.

Etter Japans seier i den første kinesisk-japanske krig, gikk Dronning Min inn for sterkere forbindelser med Keiserriket Russland i et forsøk på å gå imot den japanske innflytelsen i Korea. Miura Gorō, den japanske ministeren i Korea og da en pensjonert generalløytnant i hæren, støttet fraksjonen ledet av Heungseon Daewongun, som han regnet for å være mer sympatisk ovenfor japanske interesser.

Tidlig om morgenen 20. august 1895 tok snikmordere væpnet med sverd som visstnok var under ordre fra Miura Gorō seg inn i Gyeongbok-palasset. Da de kom inn i dronningens område (Okhoru-paviljongen), drepte de tre kvinner de antok var Dronning Min, og da de fikk bekreftet at en av dem virkelig var Dronning Min, brente de liket i en furuskog foran Okhoru-paviljongen og spredte deretter aska. Hun var da 43 år gammel. Dette mordet har blitt kjent som Eulmi-hendelsen (乙未事變; 을미사변).

Mordet på den koreanske dronningen førte til fordømmelse fra andre fremmede makter. For å hanskes med den økende internasjonale kritikken, ga den japanske regjeringa Miura ordre om å vende hjem til Japan og tiltalte ham i en forfalsket rettssak ved domstolen i Hiroshima, mens de andre militære involvert i mordet fikk en rettssak for en militær domstol. Alle ble frifunnet da det ikke fantes nok bevismateriale til å få dem dømt.

Likevel førte mordet til økte anti-japanske holdninger i Korea med "kort hår-ordenen" (斷髮令; 단발령), og koreanerne opprettet den rettskafne Eulmi-arméen og deltok i demonstrasjoner i hele landet. Etter mordet flyktet kong Gojong og kronprinsen, den senere keiser Sunjong og søkte tilflukt i den russiske legasjonen i Korea i 1896, og dette førte til et tilbakeslag for Gabo-reformene, som det ble antatt var et resultat av japansk innflytelse. I oktober 1897 kom Gojong tilbake til Gyeongungung, og han opprettet da Keiserdømmet Korea.

I Sør-Korea har man fått en fornyet interesse for Keiserinne Myeongseong på grunn av nyere romaner, TV-serier og en musikal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator mzk20231189453, besøkt 13. juni 2023[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]