Kaval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kaval er et blåseinstrument, brukt i folkemusikk fra Balkan, spesielt Bulgaria, Makedonia og Tyrkia. Varianter er også i bruk i Hellas og Albania. Det er i Tyrkia også kjent som kuval eller guval. Man antar at kavalen stammer fra det gamle Persia, og tradisjonelt er den forbundet med hyrdene på marken, som benytter instrumentet rundt bålet.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet kaval eller kavali er i bruk på hele Balkan, i Hellas og Tyrkia. I de enkelte regioner kan det betegne forskjellige former for fløyter med et varierende antall fingerhull.[1]

På albansk betyr guval eller guha «tunge» og val-vaj «blåser-lyd/sørge-gråte».[trenger referanse]

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Instrumentet er tredelt, har åtte hull og både ligner på, og brukes som en blokkfløyte. Den øverste delen (der innblåsingen skjer) er vanligvis lagd av horn fra dyr. Den midterste har åtte hull; syv foran og ett bak. Den nederste delen har fire hull som ikke brukes, men er nødvendig for å danne kavalens spesielle lyd. En kaval kan leveres i ulike skalaer (E, D, C, B, A) avhengig av instrumentets lengde (30–80 cm), og i ulike størrelser og med et par variasjoner i munnstykket for å forenkle innblåsingen. Kjente utøvere er den bulgarske Teodosii Spassov og den norske Stian Carstensen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «MACEDONIAN MUSIC A Beautiful Synthesis of Present and Past DD SYNTHESIS» (engelsk). Japan Foundation. Arkivert fra originalen 3. august 2019. Besøkt 9. desember 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]