Kaufhaus des Westens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
KaDeWe, hovedfront mot Tauentzienstraße.
Den såkalte «Feinschmeckeretagen».
KaDeWes logo anno 2010.

Kaufhaus des Westens (KaDeWe) er et berømt varehus i Berlin. Det er det nest største i Europa etter Harrods i London, og det største på kontinentet. Det ligger i Tauentzienstraße i bydelen Schöneberg nær Wittenbergplatz.

Varehuset omfatter 60 000 m² og har over 380 000 salgsartikler, fremfor alt av det dyrere og mer luksuriøse slaget. Daglig besøkes det eksklusive varehuset av mellom 40 000 og 50 000 kunder og varehuset har omkring 2 400 ansatte. Særlig kjent er den sjette av de tilsammen syv etagene, den såkalte Feinschmeckeretage med et voldsomt internasjonalt delikatessetilbud.

En ombygning i 2005 øket varehusets areal med tre nye moteetasjer med tilsammen 20 000 m², anlagt i sjakkbrettaktige segmenter. Det selges moteklær av høyere til allerhøyeste kvalitet på ca. 40 % av arealet.

Kaufhaus des Westens ble åpnet i april 1907. Bygningen ble utført av arkitekten Emil Schaudt. Fra 1927 tilhørte varehuset Hertie, og det ble i 1994 en del av Karstadt AG da Hertie ble kjøpt opp. Gjennom en fusjon mellom Karlstad og Quelle AG ble KaDeWe fra 1999 eid av KarstadtQuelle AG, et selskapet som i 2007 byttet navn til Arcandor. Ettersom varehuset lå i Vest-Berlin ble det et viktig symbol under den kalde krigen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Kaufhaus des Westens – bilder, video eller lyd