Katt på hett blikktak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katt på hett blikktak
orig. Cat on a Hot Tin Roof
TekstTennessee Williams
SprogAmerikansk-engelsk
Tilblivelse1955
GenreSkuespill
Premiere(r)24. mars 1955
Annen informasjon
UtmerkelserPulitzerprisen for drama (1955),[1] Laurence Olivier Award

Katt på hett blikktak (originaltittel: Cat on a Hot Tin Roof) er et skuespill av Tennessee Williams fra 1955. For dette skuespillet ble Williams tildelt Pulitzerprisen for drama.

Katt på hett blikktak ble filmatisert i 1958, med Elizabeth Taylor og Paul Newman i hovedrollene.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien forteller om en familie i krise, spesielt ektemannen Brick og hans kone Margaret (vanligvis kalt Maggie eller "Maggie the Cat") og deres interaksjon med resten av Brick-familien i løpet av en samling ved familie-godset i Mississippi. De skal feire bursdagen til familiens store patriark Big Daddy Pollitt, Mississippi Deltas aller største bomullsplanter" som er dødssyk av kreft. Maggie har unnsluppet en barndom i stor fattigdom, ved å gifte seg inn i den velstående Pollitt-familien. Familien er klar over at Brick ikke har hatt samleie med Maggie på lang tid, noe som også har belastet ekteskapet deres.

Brick, en aldrende fotball-spiller, opprører sin kone ved å ignorere broren Goopers forsøk ved å få kontroll over familiens formue. Bricks likegyldighet, og hans økende alkohol-forbruk, har eskalert etter selvmordet til hans gode venn Skipper. Maggie frykter at Bricks handlinger kan sikre at Gooper og hans kone Mae arver Big Daddys eiendommer og enorme formue. Gjennom resten av kvelden må Brick, Big Daddy og Maggie - og resten av hele familien - hver for seg møte familiens problemer. Big Daddy forsøker å forsone seg med den alkoholiserte Brick.

Både Big Daddy og Maggie konfronterer Brick hver for seg om den sanne naturen i forholdet hans til sin tidligere kamerat Skipper, som tilsynelatende var kilden til Bricks sorg og årsaken til hans alkoholisme. Brick forklarer at Maggie var misunnelig på det nære vennskapet mellom Brick og Skipper, fordi hun trodde forholdet deres hadde en romantisk vinkel. Brick avslører også at, kort tid før han begikk selvmord, tilsto Skipper følelsene sine ovenfor Brick - men Brick avviste ham.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Norske oversettelser[rediger | rediger kilde]

Norske oppsetninger[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]