Kathrine Chemnitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kathrine Chemnitz
Født28. juni 1894[1]Rediger på Wikidata
Qaqortoq[1]
Død1. des. 1978[1]Rediger på Wikidata (84 år)
Nuuk[1]
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
EktefelleJørgen Niels Peter Chemnitz (19171956)[1]
BarnGuldborg Chemnitz
Jørgen Chemnitz
Lars Chemnitz
NasjonalitetGrønland
Danmark
UtmerkelserDen Kongelige Belønningsmedalje i guld (1950)[1]

Kathrine Chemnitz (født 28. juni 1894 i Qaqortoq, død 1. desember 1978 i Nuuk) var en grønlandsk politiker. Hennes fulle navn var Vilhelmine Else Kathrine Dorthe Chemnitz.

Familie[rediger | rediger kilde]

Hennes foreldre var Kanuthus Josefsen og Juliane Kielsen. Hun giftet seg i 1917 med Jørgen Chemnitz, sammen fikk de 6 barn.

Yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1900-tallet var det ingen utdanning for jenter på Grønland. Hun fikk derfor jobb som kiffaq, dvs tjenestejente, hos en dansk familie. Hun ble med denne familien til Danmark, der de forsøkte å få henne inn på en husmorskole. Søknaden ble imidlertid avslått av Jens Daudgaard-Jensen, som var direktør for Den Kongelige Grønlandske Handel. Han måtte godkjenne alle utdanninger som grønlendere søkte på i Danmark. Avslaget var begrunnet i at hun ikke ville bli respektert i Danmark.

Dette avslaget gjorde at hun senere ble en forkjemper for grønlandske kvinners utdanning.

Chemnitzfamilien hun hadde giftet seg inn i var en innflytelsesrik og velutdannet familie. Dette bidro til at hun fikk muligheten til å bidra til å etablere den første kvinneforeningen på Grønland, i Nuuk. Hun var formann her, og da det etterhvert ble etablert flere lokale kvinneforeninger, og disse ble samlet i en landsforening i 1960 ble hun formann også for landsforeningen. Denne het «De Grønlandske Kvindeforeningers Sammenslutning» (APK – Kalaallit Nunaanni Arnat peqatigiit Kattuffiat).

I 1948 ble hun medlem av Grønlandskommisjonen, som eneste grønlandske kvinne. Her jobbet hun i flere utvalg, og fikk bl.a. sikret etableringen av to husholdningsskoler i Qaqortoq og Aasiaat. Da utvalget ble lagt ned etter sin innstilling i 1950 ble hun tildelt «Den Kongelige Belønningsmedaille» i gull.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Dansk kvinnebiografisk leksikon-ID Kathrine_Chemnitz, besøkt 11. mars 2023[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]