Katharine Carl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Katharine Augusta Carl»)
Katharine Carl
Født1865[1][2][3]Rediger på Wikidata
New Orleans (Louisiana)[4]
New Orleans[5]
Død7. des. 1938[6]Rediger på Wikidata
New York[7]
Beijing[5]
BeskjeftigelseKunstmaler, skribent, kunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

Katharine Augusta Carl (født 17. februar 1865 i New Orleans i USA, død 7. desember 1938 i New York) (også skrevet Katherine Carl)[8] var en amerikansk maler og forfatter som tilbragte ni måneder i Kina i 1903 og malte portretter av enkekeiserinne Cixi.

Etter hjemkomsten til USA publiserte hun en mok om sine opplevelser: With the Empress Dowager.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Katharine Augusta Carl var datter av Francis Augustus Carl og Mary Breadon Carl.[9] Hun hadde en bror ved navn Francis A. Carl.

Hun tok graden Master of Arts fra Tennessee State Female College i 1882. Hun studerte kunst under Gustave-Claude-Etienne Courtois og William-Adolphe Bouguereau i Paris, og utstilte så sine arbeider på salongene i Paris.[9]

Reise til Kina[rediger | rediger kilde]

Carl fikk sommeren 1903 i oppdrag å male et portrett av enkekeiserinne Cixi for den kinesiske delen av Louisiana Purchase Exposition, en utstilling i St. Louis i 1904. Hun tilbragte i alt ni måneder i Kina og malte fire portretter av Cixi. Carl tegnet, da og etterpå, en rekke skisser av livet i palassene. Hun var den eneste utlending som bodde inne i det kinesiske hoffområde under dets senere år, skrev hun i sin bok som ble utgitt i 1906.

Carl var søster av Francis A. Carl, som arbeidet for Robert Hart ved Det kinesiske maritime tollvesen. Hun dediserte sin bok til Hart. Mens hun var i Beijing ble hun venn med Sarah Pike Conger, hustru til den amerikanske minister Edwin H. Conger og en beundrer av enkekeiserinnen.

Med enkekeiserinnen[rediger | rediger kilde]

Et av Katharine Carls malerier av enkekeiserinne Cixi

Carls bok With the Empress Dowager gir et unikt og tett innblikk i enkekeiserinnens personlighet og virke.[trenger referanse] En av grunnene til at boken ble til, fremgår av forordet: «After I returned to America, I was constantly seeing in the newspapers (and hearing of) statements ascribed to me which I never made.» Disse falske påstandene var for det meste i Cixis disfavør, og Carl ikke bare avsannet at hun hadde sagt noe slikt, men gjorde sitt beste for å vise at Cixi var helt annerledes enn det negative bilde som var i ferd med å festne seg.

Boken[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.artnet.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ mutualart.com, oppført som Katherine Augusta Carl, MutualArt artist ID B6077F2738FD874F, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Artnet, oppført som Katherine Augusta Carl, Artnet artist ID katherine-augusta-carl, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ repository.si.edu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Directory of Southern Women Artists[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ The New York Times, «Woman painter dies from scalds», utgitt 9. desember 1938[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ With the Empress Dowager: 2004 edition (Google Books) Arkivert 14. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  9. ^ a b Who's who in New York City and State. L.R. Hamersly Company; 1911. p. 146.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Forbidden City by Muriel Molland Jernigan, New York, Crown Publishers [1954]
  • Book Review of With the Empress Dowager Of China by Katharine Augusta Carl, by Lolan Wang Grady, Association of Universities and Colleges of Canada, Ottawa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]