Stumpglansbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kateretidae»)
Stumpglansbiller
Brachypterus urticae Foto: James Lindsey
Nomenklatur
Kateretidae (Cateretidae, Brachypteridae)
Populærnavn
stumpglansbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
GruppeGlans- og flatbiller
Økologi
Antall arter: (7 i Norge)
Habitat: terrestrisk, på blomster
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Stumpglansbiller (Kateretidae, før ofte kalt Brachypteridae) er en familie av små biller som lever på blomster. De ble tidligere gjerne regnet til familien glansbiller (Nitidulidae). De ligner på blomsterglansbiller (Meligethinae), som også lever på blomster, men kan skilles fra disse på at dekkvingene ikke dekker de bakerste bakkroppsleddene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (gjerne 1,5 – 3 mm), brede og nokså flate biller. Hodet er ganske lite, antennene er middels lange, kraftige og mer eller mindre tydelig kølleformede. På farge er de brune eller svarte, av og til med matt metallglans. Oversiden er dekket med kraftig mikroskulptur som gjør overflaten temmelig matt, og fine, korte, nedliggende hår. Brystskjoldet (pronotum) er mye bredere enn langt, omtrent halvsirkelformet sett ovenfra. Dekkvingene er korte og brede, parallellsidige, tvert avkuttet bak slik at de bakerste bakkroppsleddene ikke er dekket. Beina er temmelig korte og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Stumpglansbillene lever det meste av sitt liv i blomster, der de spiser pollen. De er nokså spesialiserte når det gjelder plantearter, og hver billeart lever bare på én eller noen få planter. De er særlig tallrike på stornesle (Urtica dioica) og torskemunn (Linaria spp.). Det er påvist at billenes aktivitet kan redusere frøproduksjonen hos vertsplantene, men de er ikke regnet som skadedyr da ingen av deres vertsplanter er viktige kulturplanter.

Systematisk oversikt[rediger | rediger kilde]

Kateretes pedicularius, som lever i blomstene på torskemunn
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. oktober 2020. Besøkt 15. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]