Kategoridiskusjon:Keyboardister

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Keyboardister står ikke i noen av mine ordbøker. Noen som vet noe annet? --–Duffman 13. apr 2005 kl.19:02 (UTC)

Det er ihvertfall det som blir brukt innen musikkmiljøet, utenom det vet jeg ikke om noe annet ord. «Keyboardspillere»? Nja. – Sunny256| 13. apr 2005 kl.19:13 (UTC)
Jeg synes vi bør holde oss unna ord som ikke står i ordbøkene. Hva skal keyboardist være? En som spiller på klaviatur (som jo er det norske ordet for keyboard), eller noe annet? en:Category:Keyboardists inneholder forøvrig både pianister og organister, noe som passer med definisjonen av klaviatur/keyboard. --–Duffman 13. apr 2005 kl.19:22 (UTC)
Det er nokså mye brukt, se f.eks. referanser på http://www.altavista.com/web/results?itag=ody&q=%2Bkeyboardist+%2Bnorsk&kgs=0&kls=0 Cnyborg 13. apr 2005 kl.19:23 (UTC)
Jeg har aldri hørt det før, og det står jo ikke i noen ordbok. Nei, dette synes ikke jeg blir riktig. Noen andre som har synspunkter? (Og uansett, hvis vi mot formodning skal godta dette ordet, må vi vel definere det likt som på engelsk, og dermed inkludere alle som spiller klaver.) --–Duffman 13. apr 2005 kl.19:32 (UTC)
Jo, det er veldig mye brukt. Og så vidt jeg vet finnes det ikke noe godt norskt ord for det. Det er en forskjell på pianister og keyboardspillere, så pianister må nok ligge for seg selv, orgelspillere kan forsåvidt havne under der. Men det blir litt spørsmål om definisjoner. Alle kan selvfølgelig legges inn under «tangentspillere», men det blir et ganske vidt begrep, trekkspill havner for eksempel under der. Eller er det blåseinstrument? Uansett, piano hadde ikke passet der, for det regnes som et strengeinstrument. Det skal ikke være lett. – Sunny256| 13. apr 2005 kl.19:40 (UTC)
Så du mener at vi skal bruke et ord som ikke finnes i ordbøkene, og i tillegg bruke en annen definisjon enn de bruker på en:wp? --–Duffman 13. apr 2005 kl.19:52 (UTC)
Enhver som har befatning med musikk og musikere ( i samtlige genrer unntatt klassisk) vil vite at en person som spiller piano/orgel/synthesizer og/eller et hvilket som helst klaviaturinstrument bare omtales som keyboardist. Man kan mislike anglisismen og at ordet muligens ikke finnes i noen ordbok, men ettersom det er det eneste ordet som brukes av musikere og musikkentusiaster ville det være kunstig og feil å ikke godta ordet. AEK 13. apr 2005 kl.19:53 (UTC)
Ordet keyboardist finnes ihvertfall i Bokmålsordboka, så så langt er vi enige med ordboka. Det eneste blir å finne en betegnelse for en som spiller det, og da vet jeg ikke om noe bedre ord enn «keyboardist». Grunnen til at jeg lagde en egen kategori på det, er at pianister og andre bruker å være meget nøye på å skille mellom pianister og keyboardspillere. Når det gjelder den engelske definisjonen, er vi ganske nærme. De har dobbelkategorisert en:Category:Pianists under både en:Category:Musicians by instrument og en:Category:Keyboardists, det kan selvfølgelig vi også gjøre. Men jeg tror «keyboardist» har en litt annen betydning på norsk. Det menes ikke «tangentspiller», men en som spiller på et orgel- eller synthlignende instrument. Denne kategoridelen er litt diffus, og det er nok flere gyldige måter å dele dem inn på. Vi kunne for eksempel gjort det sånn:
  • Pianister
  • Keyboardister
    • Organister
    • Pianister
som vil tilsvare den engelske versjonen. Men jeg tror ikke det blir riktig å plassere Pianister under Keyboardister. Og Organister passer vel kanskje ikke helt under der, selv om ting som B3 (Hammond-orgel) kanskje hadde passet der. Kanskje det er like greit å plassere de kategoriene parallelt foreløpig? – Sunny256| 13. apr 2005 kl.20:15 (UTC)
Jeg regner med at du mener at keyboard finnes i ordboken, ikke keyboardist.
Jeg venter på en Keyboard-artikkel, så kanskje det blir lettere forståelig da. --–Duffman 13. apr 2005 kl.20:24 (UTC)
Umm, ja, det var sånn det var, mente keyboard. Kan se om jeg får mekket ihop en Keyboard-artikkel så ser vi hvordan det passer inn med oppsettet. – Sunny256| 13. apr 2005 kl.20:36 (UTC)