Kategoridiskusjon:Heraldiske våpen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kategorien «Heraldiske våpen» inneholder en mengde merker eller logoer som ikke er våpen og ikke er heraldiske. Det er også behov for en opprydning i billedstoffet med en inndeling i underkategorier, f.eks. «norske kommunevåpen», «statsvåpen», «private våpen» osv. Andre merker bør avbildes under kategorier som «logo» eller «segl».

Disse merkene bør snarest fjernes fordi de ikke hører hjemme i kategorien:

Høgskolen i Bergen, Malteserordenens flagg, New York City, PGA of America logo, Politiets sikkerhetstjeneste, QUT, Selective Service ... , Tennessee Bureau of Investigation, Universitetene i Troms, Oslo og Bergen.

Roede 28. aug 2005 kl.11:56 (UTC)

Kan noen fra kleresiet av Wikipedia-voktere sende en patrulje inn på denne siden og fjerne alle merkene som ikke er våpen og i hvert fall ikke heraldiske? Som menig bidragsyter vet jeg ikke hvordan det gjøres. Siden jeg skrev om dette for snart fem år siden, er noen vederstyggeligheter blitt borte, men andre er kommet til:
Otonorseal, Beverly Hills city, Faflagg, Filologisk forening, NRK hederstegn, Oslo Militære Samfund og SAS Badge. PST er i grenseland, men Den norske løve alene er ikke et våpen. Roede 24. jan 2010 kl. 11:03 (CET)
Tja, de fleste av merkene i kategorien har heraldiske elementer dvs. figurer som finnes i noen våpenskjold, enten i skjoldet eller som ytre utstyr til skjoldet. Vær oppmerksom på at våpenfigurer ikke alltid står i skjold. Som det vil ses under artikkelen om våpenskjold, kan våpenmotivet (sammensetningen av farger og figurer) også brukes uten skjoldformet innfatning. Den norske løven kan derfor godt være et våpen, selv uten skjoldformen rundt den. Er bunnen ikke rød, kan den iallfall kalles et "delvis våpen".
Kanskje kunne kategorien deles i heraldiske våpen og heraldiske elementer ? Hilsen Hans C 24. jan 2010 kl. 12:38 (CET)

Jeg vet sant og si ikke om vi har noen administratorer som har peil på våpen… Vi har mange som trikser og mikser med våpen av ymse slag i malverk og lignende, men kunnskaper om hvordan de enkelte våpen, delvise våpen og annet skal kategoriseres, se det er en annen og meget vanskeligere sak. Tror vel dere er de som har mest peil, så finn ut hvordan dere vil ha det så får vi noen til å hjelpe dere? — Jeblad 3. feb 2010 kl. 13:42 (CET)

Fint at du fanger opp nødrop, John Erling. Wikipedia er for tiden under angrep for manglende kvalitetssikring fra dem som heier på SNL (som jeg håper vil overleve, og hvor jeg er forresten er fagansvarlig for mitt lille felt). Wikipedias styrke er dugnadsånden og selvreguleringsmekanismen. Men desto viktigere er det at vi iherdig luker ut åpenbare feil. Jeg er enig med Hans Cappelen i at det kan være lurt å lage en kategori for «heraldiske elementer», som kan fange opp tvilstilfellene. Betegnelsen «heraldisk våpen» bør vær forbeholdt merker som klart kan betegnes som våpen, og fortrinnsvis slike som følger heraldiske spilleregler. Da havner mange gamle norske byvåpen i gråsonen, men de har ihvertfall skjold, de er ment å være våpen og har alltid vært kalt våpen, så da får de vel forbli i det gode selskap, selv om de hadde vært mer velkomne i kategorien «byvåpen». Noen av de andre merkene under diskusjon kan med fordel flyttes til andre kategorier. Nedenfor følger min ønskeliste:
  • Otonorseal kan forbli blant symbolene, og bør forresten inn i artikkelen Det altseende øye
  • Beverly Hills Seal må ut, selv om det inneholder noen mikroskopiske heraldiske elementer.
  • Faflagg må ut. Men hvorfor har vi ikke kategorien «flagg»?
  • Filologisk forening må ut. Det er et segl, men ikke et våpen.
  • HVlogo må nok ut, selv om det har initialer i et skjold med kongekrone. Kanskje inn blant heraldiske elementer?
  • NRK hederstegn har Norges riksvåpen på reversen, men det hjelper ikke denne illustrasjonen inn i det gode selskap. Røde Kors' emblem er riktignok en inversjon av våpenet og flagget til republikken Sveits, men jeg gjetter at organisasjon selv ikke betrakter dette merket som et våpen, gitt dens pasisfistiske utgangspunkt.
  • Oslo Militære Samfund er et tvilstilfelle her, men passer godt inn kategorien «heraldiske elementer». Selve merket bør forresten illustrere artikkelen Den norske løve.
  • PST er i samme kategori.
  • SAS badge må ut, selv om kniven er et «våpen» i den konkrete betydning av ordet.
  • Sede vacante er et interessant tvilstilfelle, ettersom det er et våpen uten det sentrale element i pavevåpenet, pavens personlige våpenskjold. Jeg synes at det skal være med.
And this concludes the vote of Roede 6. feb 2010 kl. 15:26 (CET)