Kategoridiskusjon:Alfabeter

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg protesterer mot bruken av begrepet "alfabet" om tegnsett som for eksempel hànzì og futhark. Alfabet kommer av de to første bokstavene, alfa og beta. "Tegnsett" er et helt korrekt begrep. Regn med at jeg senere vil ta initiativet til å gjøre noe med denne begrepsbruken her på Wikipedia om jeg ikke møter fornuftig motstand. --Jkid 30. mai 2005 kl.22:49 (UTC)

I artikkelen alfabet er det beskrevet som «en ordnet rekke av skrifttegn hvor hvert tegn representerer en lyd i et talespråk». Dette stemmer også med definisjonen som står i andre oppslagsverker; begrepet 'runealfabet' er også i vanlig bruk ved siden av runerekke. Hvor ordet alfabet kommer fra spiller vel egentlig liten rolle for hvordan det defineres; dersom man skulle kreve bokstavene alfa og beta som de første bokstavene er det strengt tatt bare det greske alfabetet som er et alfabet; ingen andre bruker de navnene på bokstavene selv om de opprinnelig betegner omtrent samme lyd (i nygresk har beta blitt vita, og representerer dermed en annen lyd nå). Jeg mener at begrepet kan og bør brukes om enhver fastlagt rekke av skrifttegn som representerer lyder, inkludert stavelsesskrift som linear B. Jeg er ikke enig i at tegnsett er et korrekt begrep, fordi det inkluderer også andre tegn enn lydtegnene, f.eks. punktum og komma. Skulle man bruke et alternativt navn burde det heller være noe slikt som 'bokstavrekke', for å utelukke andre tegn. Cnyborg 31. mai 2005 kl.09:02 (UTC)
Det må være slik som Cnyborg sier; Hva skal vi vel kalle de norske bokstavene hvis vi ikke kan kalle dem et alfabet? Det norske tegnsettet inneholder etter min mening langt mer enn bare bokstaver, bl.a. punktum, bindestrek, komma osv.
--Verdlanco\(ordskifte) 31. mai 2005 kl.13:14 (UTC)
Det norske tegnsettet begynner med bokstavene alfa og beta, som kan skrives på noe forskjellige måter, men alltid noe liknende slik vi skriver dem, «A»/«a» og «B»/«b». Derfor har vi et norskt alfabet; norskt fordi det ender med «ÆØÅ»/«æøå», noe ingen andre alfabeter gjør. Og derfor er ikke tegnsett som begynner med alfa og beta, alfabeter. Men jeg dropper å gjøre noe med dette. (PS. Jeg er Jkid under nytt brukernavn.) --Erkekjetter 22. jun 2005 kl.12:13 (UTC)