Skyggelue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kaskett»)
Skyggeluer finnes i en mengde varianter. Bildet viser en skyggelue som stammer fra amerikansk baseball, men som er blitt et populært fritidsplagg i mange land, særlig blant unge.
Myke jegerluer (skiluer) med stiv skygge og nedbrettbare øreklaffer var tidligere uniformsplagg for den norske hæren. Bildet viser norske soldater ved Narvik i mai 1940 utstyrt med maskingevær av typen Colt M/29

Skyggelue, også kalt kaps[1] og (sjeldnere) skjermlue, er ei lue som har en kort eller lang skygge foran, det vil si en solskjerm eller stiv brem. Skyggeluer har vanligvis myk pull av tekstil og finnes i en mengde modeller og formvarianter, blant annet som baseballuer, jegerluer, student- og russeluer, myke sixpencer, skipper-, kaptein- og andre uniformsluer med skygge (høyluer, stive kepier og annet), kinesiske mao-luer og hygieniske engangsluer i papir.

Baseballuer[rediger | rediger kilde]

Amerikanske baseballuer, skaterluer og liknende modeller kalles på norsk ofte kaps etter flertallsformen av det engelske ordet for «lue». En norsk kaps vil på engelsk ofte kalles baseball cap. Slike luer har lang, gjerne krum skygge og kan være dekorerrt, oftest med et merke, for eksempel en reklamelogo, på skjermen eller foran på pullen. På baksida av lua, det vil si i nakken eller bakhodet, er det ofte et bånd som kan strammes for å justere omkretsen slik at lua sitter godt på hoder med ulik størrelse. Mennesker med langt hår binder i blant håret i en hestehale og drar den gjennom åpningen over tilpasningsmekanismen. Enkle kapser kan ha plastskjerm og pull av tynt stoff.

Hodeplagg med solskjerming[rediger | rediger kilde]

Andre hodeplagg med solskjerm over øynene er pannebånd med skygge. Også mange hatter har smale eller breie hattebremmer som danner skygge for sola og beskytter mot regn i ansiktet.

Forløperen for uniformsluene med høy, rund, ofte stram pull og blank skjerm festet til et ringformet, stivt pannebånd var de høye sjakoene som var vanlige på 1800-tallet.

Skyggeluer på andre språk[rediger | rediger kilde]

Uniformslua til Vidkun Quisling, leder i Nasjonal samling, formet som en myk kepi eller enkel «skilue». Lua er dekorert med en ørn eller falk over et solkors, NS' partiemblem.

Skyggelue kan på dansk blant annet kalles kasket (på norsk skrives det kaskett), på svensk skärmmössa, vegamössa, keps og kepa, på tysk schirmmütze, på engelsk baseball cap, peaked cap (britisk-engelsk), visor cap (amerikansk-engelsk) og flat cap, alt etter hvilken type en omtaler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]