Kashan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den kinesiske fylket som før var kjent som Kashan, se Jiashan.
Kashan
LandIrans flagg Iran
ProvinsEsfahan
Retningsnummer0361
Areal21 km²
Befolkning304 487[1] (2016)
Bef.tetthet14 499,38 innb./km²
Høyde o.h.942 meter
Nettsidekashan.ir
Kart
Kashan
33°59′17″N 51°26′33″Ø

Khaneh Tabatabaei i Kashan.

Kashan (persisk كاشان) er en by i det sentrale Iran. Den ligger i provinsen Esfahan og hadde 275 325 innbyggere ved folketellingen i 2011.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Keramikk fra utgravningene ved Tappe Sialk

Det sentrale persiske høylandet hører blant de aller eldste høykulturers vugger. Noen alder på de eldste bosetningene ved oasen der Kashan nå er, lar seg ikke fastsette. Ved utgravingene i det tett på liggende funnstedet Tappe Sialk er det blitt funnet restene av bosteder fra det 6. årtusen før Kristus. Ved aldersbestemmelse av metallartefakter lander man for noen av dem på det 4. årtusen f.Kr. På lignende vis kommer man tilbake til det 3. årtusen for protoelamittiske skrifttavler, rullesegl og keramikkartefakter. En av fire zikkuratter er fra riket Elams tid.

Noen gamle legender mener at de tre vise menn som fulgte stjernen til Betlehem og til det nyfødte Jesusbarnet, jamfør Det nye testamente, hadde lagt ut på sin ferd fra Kashan.[3] Selv om det er delte meninger om legendens gehalt, vitner den i alle fall om at Kashan var en svært viktig by i gammel tid.

På 1000-tallet e.Kr. bygde seldsjukksultan Malik Shah I bygge en festning sentralt i Kashan. Dens murer (Qalʿe-ye ǧalālī) står fortsatt.

Moderne Kashan[rediger | rediger kilde]

Kashan ligger i nordre rand av fjellet Kuhrud; sentrumsbebyggelsen er omgitt av den første større oase på veien fra Qom til Kerman.

Kashanteppe

Byen er kjent for de såkalte Kashantepper (en klassisk form for persiske tepper), som ble berømte på 1500-tallet under safavidene og som formodes å stamme fra seldsjukkenes tid. I dag er Kashan et betydelig sentrum for iransk tekstilindustri; de fleste av landets mekaniske teppevevstoler står i Kashan.

Kashan er også et av landets sentra for rosenvann.

I samarbeid med Kina undersøkes det om olje- og naturgassforekomstene i Zavareh-Kashan er drivverdige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.amar.org.ir/english.
  2. ^ «نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰» (persisk). Arkivert fra originalen 2. oktober 2012. Besøkt 5. november 2013. 
  3. ^ Elgood, Cyril. A Medical History of Persia and the Eastern Caliphate: From the Earliest Times Until the Year A.D. 1932. Cambridge Library Collection - History of Medicine. Cambridge University Press, 2010. ISBN 1108015883 s. 34

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]