Karup lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Karup Lufthavn
Karup Lufthavn
IATA: KRP – ICAO: EKKA
Basisdata
Flyplasstype Sivil - Militær
Betjener Karup
Nettside
http://www.karup-airport.dk/

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Karup lufthavn (IATA: KRP, ICAO: EKKA) er en flyplass ved Karup på Midtjylland i Danmark omtrent midt mellom Herning og Viborg. Flyplassen er en sivil lufthavn, men benytter Flyvestation Karups baner.

Historie[rediger | rediger kilde]

På foranledning av rekke midt- og vestjyske politikere ble flyplassen åpnet 1. november 1965 i forbindelse med etableringen av den første flyruten mellom Karup og København. Lufthavnens eierkrets besto av Viborg og Ringkjøbing amter samt kommunene Herning, Holstebro, Viborg, Skive, Ikast, Karup, Struer, Ringkøbing, Lemvig og Skjern. Det blev avtalt, at Det Danske Luftfartsselskab – det senere SAS – skulle starte flyvning på ruten, mot at eierne stilte en underskuddsgaranti. Ruten ble dog en suksess, og det ble ikke bruk for garantien. Tvertimot har lufthavnens løpende utvikling kunnet finansieres av driften uten annet offentlige tilskudd enn eiernes opprinnelige innskudd.

I starten var der en enkelt daglig avgang med et 15 personers fly. I dag har lufthavnen 14 daglige avganger og ca. 200 000 passasjerer årlig. Lufthavnen betjenes i dag av Cimber Sterling.

I 1968 ble lufthavnens første terminal bygget. Inntil da hadde man lånt lokaler på flystasjonen. I 1991 ble den nåværende terminal innviet, Glashuset på Heden. Den nye terminal er tegnet av Arkitektfirmaet Torsten Riis Andersen etter en arkitektkonkurranse

Lemvig og Skjern Kommuner solgte i 2002 sine eierandeler til Karup Kommune.

Ruter og selskaper[rediger | rediger kilde]

Flyselskap Destinasjoner
Norge Norwegian Air Shuttle København

Referanser[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Karup Airport – bilder, video eller lyd