Kartoffelrækkerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kartoffelrækkerne
LandDanmarks flagg Danmark
Kart
Kartoffelrækkerne
55°41′31″N 12°34′30″Ø

Kartoffelrækkerne også kalt Farimagsgade-kvarteret er et kvarter i København ved Sortedamssøen som består av 480 hus bygget av Arbejdernes Byggeforening i perioden 18731889.

Kartoffelrækkerne ble bygget etter engelsk forbilde og er tegnet av arkitekt Frederik Bøttger. Husene var arbeiderboliger som kom i stand etter initiativ av distriktslege F.F. Ulrik og arbeiderne ved Burmeister & Wain.

Av hensyn til forsvaret av København var det opprinnelig ikke tillatt å bygge i området hvor rekkehusene står. I stedet ble det dyrket poteter (kartofler) og da husene ligger side om side på elleve gater i snorrette rekker, kalte man dem for «Kartoffelrækkerne». Plasseringen medførte imidlertid diskusjon da Arbejdernes Byggeforening i sin tid kjøpte jorden. I foreningens gamle forhandlingsprotokoller er det referert en opphetet debatt om plasseringen som skulle være så «fjerntliggende», at man ikke kunne by noen å reise så langt frem og tilbake hver dag. Husene ville simpelthen komme til å ligge så langt fra byen at ingen fornuftige mennesker ville overta dem.

Rekkehusene ble bygget for å skaffe arbeiderklassen hygieniske boliger som de også kunne betale. Koleraepidemier herjet på 1800–tallet i de skitne og tett befolkede arbeiderkvarterene lenger inne i byen. Epidemiene skyldtes i høy grad de elendige forholdene i den dårligste delen av bebyggelsen samt et mangelfullt renovasjons- og kloakksystem. Som konsekvens av epidemiene bygget legeforeningen Brumleby og andre byggeforeninger bl.a Arbejdernes Byggeforening, fulgte etter.

For å få lov å kjøpe en av de nye arbeiderboligene måtte man innbetale en riksdaler som innskudd til Arbejdernes Byggeforening.

Byggingen ble finansiert ved at arbeiderne betalte et ukentligt bidrag til byggeforeningen. Husene ble fordelt ved loddtrekning blant foreningens medlemmer. De som ikke vant et hus i loddtrekningen kunne etter 10 år heve innskuddet hos byggeforeningen igjen, med renter. Vinnerne av boligene betalte sine hus over en periode på 25 år.

Husene var dengang for dyre til at en familie kunne bo i dem alene og derfor var de innredet til to eller tre familier i hvert hus.

Husenes fasader ut mot gaten var opprinnelig gul mursten med røde vannrette striper, noe som gir et senklassisistisk inntrykk.

Arkitekt Bøttger vant flere utenlandske priser for husene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]