Hasselgrenmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Karsholtia marianii»)
Hasselgrenmøll
Nomenklatur
Karsholtia marianii
Rebel, 1936
Populærnavn
hasselgrenmøll[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEkte møll
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Norden og Sicilia

Hasselgrenmøll Karsholtia marianii er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne sjeldne arten har en spesiell utbredelse i og med at den bare er kjent fra Norden og fra Sicilia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 8-11 millimeter), brokete møll. Antennene er trådformede og nesten tre fjerdedeler så lange som forvingene, mørkfargete, men kremhvite ved roten. Hodet er kledt med brunhvite, hårlignende skjell, forkroppen er lysbrun med lysere skuldre. Forvingen er avlangt oval, grunnfargen er hvit med brunoransje felter. Forkanten er for det meste brunsvart, og det er en trekantet, mørk flekk ved bakkanten, i tillegg noen diffuse, mørke flekker i vingespissen og spredte, mørke skjell over resten av vingen. Bakvingen er mørkgrå med grå hårfrynser. Beina har ganske lange, grå hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i åpen løvskog og hasselkratt. Larven lever på soppangrepet, død ved, gjerne på døde greiner av hassel eller osp, den er også funnet på istervier. Den omgir seg med et spindelvevsaktig silkespinn. De voksne sommerfuglene flyr om natten fra juni til august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne sjeldne arten har en bemerkelsesverdig utbredelse i og med at den er kjent fra Danmark, Sverige og Norge og i tillegg bare fra Sicilia. Den er ingen steder vanlig. I Norge er det kjent funn fra kysten av Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Arten ble vurdert som Sårbar (VU) på Norsk rødliste for arter fra 2015.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Arten blir noen ganger plassert i slekten Infurcitinea.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av hasselgrenmøll Karsholtia marianii som VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Kålås, J.A., Viken, Å., Henriksen, S. og Skjelseth, S. (2010) Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken, Trondheim.
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]