Karrebæk Fjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karrebæk Fjord
Karrebæk Fjord og Gavnø, sett fra nord
LandDanmarks flagg Danmark
Areal9,3 km²
Kart
Karrebæk Fjord
55°11′49″N 11°41′13″Ø

Karrebæk Fjord rundt 1900

Karrebæk Fjord er en grunn (opp til 3 meter dyp) og nesten lukket fjord sør på Sjælland i Danmark. Den strekker seg nordover fra Karrebæksminde og Enø i sør, mellom Sjælland og Gavnø, før den snur mot øst og fortsetter til Appenæs og Susåens opprinnelige munning sør for Næstved.

Lengst nord munner Næstveds havnekanal ut i fjorden. Fra havnekanalens utløp til Karrebæksminde går en utgravd skipsled. Mellom vestspissen av Enø og Sjælland lå Gammelsund, som på begynnelsen av 1800-tallet var helt tilsandet. Litt lenger nord, ved Karrebæksminde, ble det derfor gravd en kanal inn til fjorden over halvøya Lungshave. Midt i fjorden ligger den lille ubebodde øya Lindholm, som ble fredet i 1989. På Lindholm er det funnet rester av en skanse av ukjent opprinnelse.

Fjorden er en del av Natura 2000-område 169 («Havet og kysten mellom Karrebæk Fjord og Knudshoved Odde»), og er både et fuglebeskyttelsesområde, et habitatområde og et ramsarområde.[1] I sør møter fjorden Krageholm Strøm mellom Enø og Gavnø, som fortsetter til Dybsø Fjord, og danner den såkalte sydsjællandske dobbeltkyst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «169 Havet og kysten mellem Karrebæk Fjord og Knudshoved Odde». Naturstyrelsen, Miljøministeriet. 23. januar 2013. Arkivert fra originalen 22. februar 2014. Besøkt 6. februar 2014. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]