Karmelittkirken i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karmelittkirken i Warszawa
OmrådeWarszawa
BispedømmeWarszawa erkebispedømme
Byggeår1681
Arkitektur
Periodebarokken
rokokko
klassisismen
ArkitektIsidoro Affaitati
Efraim Szreger
Byggematerialemurstein
Beliggenhet
Kart
Karmelittkirken i Warszawa
52°14′36″N 21°00′56″Ø

Karmelittkirken (polsk Kościół Karmelitów) er en kirke ved Krakowskie Przedmieście i Warszawa. Den har en fremtredende klassisistisk fasade og er mest kjent for sine tvillingtårn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Karmelittkirken ble opprinnelig reist som erstatning for en trekirke, bygd av karmelittene i 1643 og brent ned av svenskene og brandenburgerne på 1650-tallet. Den nye bygningen ble finansiert av den polske primas Michał Stefan Radziejowski, som også finansierte Helligkorskirken i samme by.

Kirken ble bygd i årene 16921701 etter tegninger av Józef Szymon Bellotti. Den fikk grunnplan som et kors med to sideskip i barokkstil. Fasaden, slik den ser ut i dag, ble ombygd i 17621780 av Karol Stanisław Radziwiłł etter tegninger av den ungarske arkitekten Efraim Szreger, som den første klassisistiske fasade i det polske kongeriket. Kirken ble dekorert innvendig med maleriene til Szymon Czechowicz og Franciczek Smuglewicz, og fikk en overdådig innredning med et praktfullt hovedalter i rokokkostil. Frédéric Chopin fikk senere sin aller første spillejobb i Karmelittkirken.

I 1864 ble kirken likvidert av det tsaristiske regimet etter den polske januaroppstandens fall. Bygningen ble senere brukt av Erkebispedømmeseminaret Warszawa som seminarkirke. Under andre verdenskrig skulle kirken jevnes med jorden som ledd i tyskernes planlagte ødeleggelse av Warszawa, men de tyske troppene rakk ikke å sprenge kirken i luften. Den overlevde derfor krigen nesten uskadd og fungerte som katedral frem til gjenoppbygningen av St. Johannes døperens katedral.