Mikael Bratbost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Karl Mikael Bratbost»)
Mikael Bratbost
Født3. mars 1861Rediger på Wikidata
Kvikne
Død1. aug. 1904[1]Rediger på Wikidata (43 år)
Stockholm
BeskjeftigelseOperasanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Karl Mikael Bratbost (født 1861 på gården Bratbost i Kvikne, død 1. august 1904 i Stockholm) var en norsk operasanger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Mikael Bratbost var bondegutt fra Kvikne. Han bestemte seg for å bli soldat, og dro til Kristiania for å ta underoffiserseksamen. I 1882 ble han kommandert til Stockholm for å tjenestegjøre i kongens garde. I en opptreden i kasernen vakte han slik oppmerksomhet med sin vakre tenorstemme, at kong Oscar II tok seg av hans utdannelse og lot ham studere under Ivar Hallström og Arvid Ödmann. I 1886 debuterte han på Stora teatern som Ruodi i Wilhelm Tell, og ble engasjert for ett år. Høsten 1887 reiste han for å studere i Paris (under Delle Sedie) og Italia. Etter tilbakekomsten var han 1891–1893 i August Lindbergs operatropp i Göteborg, før han kom til Operaen i Stockholm, hvor han var til sin død. I de siste årene var Bratbost plaget av dårlig helse, slik han måtte oppgi det faste engasjementet ved operaen og nøye seg med å spille gjesteroller.

Bratbost var gift med en svensk dame. Siden han hadde hele sin karriere i Sverige, kom han aldri til å synge i Norge, med unntak av noen gjesteopptredener, for eksempel sammen med Matilda Jungstedt i Kristiania. I sommerferiene oppholdt han seg i hjembygden Kvikne.

I løpet av sin tid ved operaen spilte han en rekke store roller, som Oberon, Tonio i Regimentets datter, David i Mestersangerne fra Nürnberg, Sylvain i Villars' dragoner, Turiddu i Cavalleria rusticana, Siegmund i Nibelungenringen, Tannhäuser, Radamès i Aïda og klovnen i Pagliacci.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Musikverkets auktoritetsdatabas, calmview.musikverk.se, utgitt 6. oktober 2017, besøkt 6. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]