Karl May

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Karl May (1907)

Karl May (født 25. februar 1842, død 30. mars 1912) var en populær tysk forfatter, kjent hovedsakelig for hans eventyr-romaner som har temaer fra det amerikanske ville vesten.

Karl May ble født inn i en familie av fattige vevere i Ernstthal som var en del av kongeriket Sachsen. Han var den femte barnet av fjorten, ni av disse døde i løpet av de første månedene etter fødselen. Ifølge hans egen selvbiografi, led May av synshemming kort tid etter fødselen og han fikk tilbake synet etter behandling i en alder av fem år. I løpet av hans skoletiden fikk May flere leksjoner innen musikk og komposisjon. I 1856 begynte May på sin lærer-utdannelse i Waldenburg, men han ble ekskludert fra denne utdannelsen i 1859, fordi han hadde underslått seks stearinlys. Etter en underskriftskampanje fikk han lov til å fortsette sin utdannelse i Plauen. Hans karriere som lærer endte brått i 1861 etter kun noen få uker etter at han ble anklaget av hans egen romkamerat for å ha stjålet et lommeur. Derfor måtte May i fengsel i seks uker og han fikk sin tillatelse til å undervise ble inndratt på permanent basis.

I de følgende årene forsøkte han å tjene til livets opphold ved å gi privat undervisning, skrive fortellinger og komponere musikk. Men disse var ikke nok til å sikre hans levebrød. Som konsekvens begynte han med tyverier og svindel. May ble dømt til fire år på fattigkassen. Fra 1865 til 1869 satt May i fengsel. På grunn av god oppførsel i fengselet ble May utnevnt til administrator for fengselets bibliotek og han hadde muligheten til å lese mye, inkludert reise-litteratur. May planla å bli forfatter, og lagde en liste med titlene på de verkene han planla å bli forfatter selv.

May skrev gjennom hans litterære karriere skrevet flere bøker med temaer fra Orienten og Midtøsten, Kina, Sør-Afrika og fra hans eget hjemland Tyskland. May skrev også en del poesi og et skuespill, samt at han komponerte musikk, han var dyktig med flere musikalske instrumenter. Mange av hans litterære verker ble senere filmet og tilpasset for flere teater-oppsetninger. Adolf Hitler var en stor beundrer av May`s bøker, og Hitler hadde en gang bemerket at May`s romaner hadde overveldet ham som ung gutt. May har fått asteroiden 348 May oppkalt til minne om seg.