Karl Liebknecht-huset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karl Liebknecht-huset før valget til Berlins delstatsforsamling i 2011.
Huset med paroler til riksdagsvalget i 1930

Karl Liebknecht-huset (tysk: Karl-Liebknecht-Haus) er en kontorbygning i Mitte i Berlin. Den er fra 2007 hovedkontor for det tyske politiske partiet Die Linke. Bygningen befinner seg i Kleine Alexanderstraße 28 og den tilgrensende Weydingerstraße 14–16 mellom Alexanderplatz og Rosa-Luxemburg-Platz.

Historie[rediger | rediger kilde]

Minnetavle som viser at Ernst Thälmann hadde kontor i huset

Bygningen ble oppført i 1910 for fabrikant Rudolph Werth og i 1926 oppkalt etter Karl Liebknecht i forbindelse med at Kommunistische Partei Deutschlands kjøpte huset. Videre på 1920-tallet og inn på 1930-tallet, ble bygningen brukt av diverse kommunistiske organisasjoner.

Under nasjonalsosialismen i Tyskland ble huset stengt for de kommunistiske eiere i 1933. Den ble deretter brukt av SA, fikk navnet Horst Wessel-huset, og tjente som konsentrasjonsleir for å terrorisere nazimotstandere. I en kort periode holdt et grunnregisterkontor til i bygningen, men ble så igjen overtatt nasjonalsosialistiske organisasjoner, inntil slutten på den andre verdenskrigen.

Under den andre verdenskrigen ble huset delvis ødelagt. Etter krigens slutt ble bygningen overtatt av SED og senere Institut für Marxismus-Leninismus.

Etter Murens fall fulgte diskusjoner om hvilke eiendommer som tilhørte partiene og masseorganisasjonene i DDR. SED og andre partier («Blokkpartier») som sett fra vesten ikke representerte noen reell politisk bevegelse og dermed heller ikke ble ansett å ha noen legitimitet, mente å eie bl.a. denne eiendommen. PDS var etterfølger av SED og fremsatte krav på eierskap overfor de nye nasjonale myndighetene. Disse diskusjonene toppet seg i form av en sultestreik av prominente SED-medlemmer og diverse husundersøkelser foretatt av politiet. PDS ga til slutt avkall på de fleste av de eiendommer de hadde gjort krav på. Karl Liebknecht-huset og Hotel am Wald i Elgersburg, Thüringen er i dag de eneste faste eiendommer i partiet. Disse eiendommene tilhørte partiet også før 1946.

Huset er registrert som kulturminne.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]