Karin Hellandsjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karin Hellandsjø
Født30. juli 1944[1]Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseKunsthistoriker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Karin Inger Hellandsjø (født 30. juli 1944) er kunsthistoriker, forsker og tidligere museumsleder. Fra 1971 til 1988 var hun tilknyttet Henie Onstad Kunstsenterr som konservator og førstekonservator, og hadde en viktig rolle i oppbyggingen av kunstsenteret. Fra 1988 til 2003 var hun sjefkonservator og nestleder ved Museet for samtidskunst i Oslo, og bidrog avgjørende i oppbyggingen av denne institusjonen. Fra 2005 og fram til hun gikk av med pensjon høsten 2011 var Hellandsjø direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.

Hellandsjø fullførte Statens Bibliotekhøgskole i 1968 og tok i 1977 magistergraden i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo med en avhandling om maleren Jakob Weidemann. Året etter ble avhandlingen, i noe bearbeidet form, publisert som boken «Jakob Weidemann og det abstrakte maleris gjennombrudd i Norge». Hun har også utgitt en biografi om kunstneren, «Storfuglen i norsk kunst».

Hellandsjø har initiert og kuratert utstillinger som spenner fra modernismen til samtiden. Hennes aktivitet som forsker har resultert i en rekke bøker, kataloger og større utstillinger om blant annet Jakob Weidemann, Bjarne Ness, Anna-Eva Bergman, Dario Villalba, Jan Groth, Per Barclay, Claude Monet, Ilya Kabakov og Kurt Schwitters. Siden 2009 har Hellandsjø ledet det store forskningsprosjekt «Kurt Schwitters og Norge» som har resultert i flere utstillinger og bokutgivelser.

Hellandsjø har hatt tillitsverv i en rekke nasjonale og internasjonale museumsorganisasjoner og har hatt hatt mange styreverv i norsk kulturliv, blant annet leder av Norsk Icom (International Council of Museums) , leder av Norsk Kulturråds innkjøpskomite for kunst og kunsthåndverk, styreleder i Kunst på Arbeidsplassen, styremedlem i Statens Museumsråd, i Den norske nasjonalkommisjonen for Unesco, i Norges Museumsforbund og i NAVFs styringsgruppe for humanistisk informasjonsteknologi. Hun var i flere år juryleder i RCCL Arts Grant og styremedlem i Fondation Hartung-Bergman i Frankrike. Hun var også aktiv i etableringen av Queen Sonja Print Award. Hun er kunstfaglig rådgiver for Fondet for dansk-norsk samarbeid, og sitter i styret i Terje Bergstad-stiftelsen, Holocaustsenterets kunstutvalg, Glasslåves Kunstnersenter og Stiftelsen Ringsveen.

For sin innsats for norsk kunstliv ble Hellandsjø i 2012 utnevnt til ridder av 1.klasse av Den Kongelige St. Olavs Orden.[2] For sitt arbeid for fremme av fransk kunst ble hun samme år utnevnt til ridder av den franske Ordre des Arts et des Lettres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Archive of Fine Arts, abART person-ID 143185[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Utnevnelser til St. Olavs Orden», kongehuset.no, 22. januar 2013. Besøkt 22. januar 2013.

Kilder[rediger | rediger kilde]

www.nrk.no om Karin Hellandsjø

Litteratur[rediger | rediger kilde]