Kari Diesen d.y.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kari Diesen d.y.
Født30. okt. 1939Rediger på Wikidata
Død11. mars 2016Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseSkuespiller
EktefelleOla Neegaard
FarErnst Diesen
MorKari Diesen
SøskenAndreas Diesen
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre gravlund[1]

Kari Diesen d.y. (født 30. oktober 1939, død 11. mars 2016[2]), også kalt «Vesle-Kari», var en norsk tekstforfatter og artist. Hun skrev blant annet norske tekster til «Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree» («Sett en blomst i karmen») og «Danny Boy» («Et kort sekund»), begge innspilt av Jan Henry Thoresen på singlen Polydor 2052.066 i 1973.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kari Diesen d.y. var datter av skuespillerne Kari og Ernst Diesen. Hun var søster til Andreas Diesen samt kusine til komikeren Harald Heide-Steen jr. og skuespilleren Anne Marit Jacobsen. Hennes barn er Ola og Pia Neegaard, fra ekteskapet med Ola Neegaard. Hun gikk på Nissens Pikeskole.[3]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Diesen var kjent som tekstforfatter i reklamebyråer og for populærlåter. I 1968 vant Kirsti Sparboe Melodi Grand Prix for tredje gang med sangen «Jeg har aldri vært så glad i noen som deg», men etter plagiatbeskyldninger trakk Diesen bidraget noen dager etter finalen.

Diesen var medlem av vokalgruppen Three Hits tidlig på 1960-tallet. Gruppen besto av hennes daværende ektemann Ola Neegaard, Kari (da med etternavnet Neegaard) og Leif Strøm. Tore Ryen og Andreas Diesen sto for tekstene gruppen brukte, mens melodiene var arrangert av Kjell Karlsen. Kjell Karlsens orkester sto for musikken når Three Hits hadde opptredener. Gruppen ga ut mange singler og ett album, og den største suksessen kom med «Militærmanøver'n» i 1964.

Kari Diesen d.y. var sentral som senterleder da kjøpesenteret Aker Brygge i Oslo ble etablert på 1980-tallet. Hun var også med på å velge ut navn på flere attraksjoner og selve navnet på familieparken Tusenfryd. På sine eldre dager turnerte hun med et program sammensatt av moren Kari Diesens viser samt et historisk foredrag om moren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.begravdeioslo.no, besøkt 22. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Kari Diesen d.y. er død». VG. 11. mars 2016. Besøkt 25. april 2016. 
  3. ^ Rygg, Maja Lise Rønneberg (1999). Hartvig Nissens skole 150 år: 1849–1999. Oslo.