Kapisillit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kapisillit
LandGrønlands flagg Grønland
Befolkning52[1] (2020)
Høyde o.h.61 meter
Kart
Kapisillit
64°24′00″N 50°16′00″V

Kapisillit (grønlandsk for «laksene») er ei bygd i Sermersooq kommune, sydvest på Grønland. Kapisillit er Grønlands eneste gyteplass for laks, derav navnet.

Bygda ligger ved Godthåbsfjorden, ca. 100 km øst for Grønlands hovedstad Nuuk. Det bor ca. 68 innbyggere i bygda pr 2006, disse lever hovedsakelig av fangst, fiske og turisme, samt noe fåreavl. Fåreavl og tamreindrift var tidligere en større næring her, og det vurderes både etablering av flere fåreholdersteder i området, samt et slakteri.

Bygdas beliggenhet gjør at turismen kommer til å øke her i årene som kommer. Foreløpig er turismen i stor grad basert på fotturer og opplevelsesturer. En vanlig turisttur herfra går til isfjorden Kangersuneq. Herfra kan man også velge å vandre til den nedlagte reinsdyrfarmen ved Itinnera. Man kan også gå til Ameralikfjorden herfra, dette er en 2-3 dagers tur. Det arrangeres også fotturer fra Nuuk til Kapisillit.

Øst for bygda er det ikke godt egnet for bebyggelse, på grunn av at det er lite grunnfjell her. Lenger øst, ca. 1 km fra bygda, ligger et hytteområde som heter Nuussuaq. Området er regulert som hytteområde, noe som innebærer at det ikke er lov å bo her på helårsbasis.

Antall innbyggere har falt de siste 30 årene. I 1977 bodde det ca. 165 innbyggere her, dette har gradvis falt, og var 97 i 2003 og 68 i 2006. Dette er en utvikling man ser i de fleste grønlandske kommuner, og skyldes i stor grad at folk flytter inn til de største byene. Som en følge av dette er det liten mangel på boliger her, men kommunen har et ønske om å rive en del av de boligene som ikke lenger møter dagens standarder, for å bygge nye.

Bygda har egen skole, kirke og kjøpmann. Skolen heter Atuarfik Kapisillit, og dekker 1. til 9. klasse. 10. til 12. klasse får undervisning i Nuuk.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]