Kanni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanni
kanni, paalakanni
Hundetypemynde, hetshund
OpprinnelseIndias flagg India
Egenskaperjakt- og vakthund
Livsløp10-14
Størrelsemiddels (15-20 kg)
Passer forSpesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen!
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kanni (som betyr ugift pike eller jomfru) og paalakanni (ensfarget blek kanni) er ei mynde som stammer fra Tamil Nadu distriktet i det sørlige India, der den tradisjonelt har vært benyttet som jakthundhjortedyr. Det hevdes at mudhol er opprinnelsen til denne hunden, men dette er både omdiskutert og usikkert. Denne hunderasen er i dag svært sjelden. Noen mener at paalakanni er samme hund som chippiparai, mens andre mener de er to distinkte hunderaser.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Paalakanni eller chippiparai, ingen er sikre i øyeblikket.

Kanni er glatthåret og enten tofarget sort og lysbrun (utfarget som en dobermann, men blekere brun), brindlet eller brun. Tofarget er den mest vanlige fargen, men det finnes også en kremfarget og hvit variant som kalles paalakanni. Typen blir omkring 56-63 cm høye, men individer med en skulderhøyde på opp mot 80 cm er kjent. Kroppen er rektangulær i formen.

Kanni er først og fremst en jakthund (spesielt på hjortedyr) i India, men den skal også være en godt vakthund (selv om den ikke er kjent for å varsle). Den løper normalt aldri fritt rundt i gatene, men tas godt vare på fordi den er verdifull i matauken.

Det hevdes at kanni tidligere ofte ble gitt som brudens medgifte i bryllup og at betydningen av navnet (jomfru) kan ha en sammenheng med dette. I dag er den imidlertid denne hunden trolig på randen av utryddelse. Såvidt kjent er det ingen aksjon i gang for å redde rasen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]