Kanalarkitektur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kanalarkitektur som arbeidsfelt dekker planlegging, etablering og kontinuerlig forbedring av kanalsammensetningen forbrukere/kunder får tilgang til en virksomhets produkter/tjenester gjennom.

Kanalbetegnelsen favner klassiske (telefoni, fysiske filialer osv.) og nyere digitale (web-baserte, mobile osv.) kanaler for både kommunikasjon, transaksjon, distribusjon og merkevarebygging, og produktene/tjenestene kan være fysiske eller virtuelle.

Kanalarkitektur er et aspekt av forretningsarkitektur og elektronisk forretningsdrift. Når kanalarkitekturen sikter spesielt på virksomhetens salgsprosesser, overlapper fagfeltet med [elektronisk handel].

I den ene enden av kanalene finner vi sluttbrukerne – forbrukerne av kommunikasjonen/transaksjonen. Relaterte fagfelt på denne siden av kanalene inkluderer tjenestedesign og opplevelsesdesign. I den andre enden av kanalene finner vi virksomhetens interne forvaltning av kanalene (produsent/selger/avsender-siden). Kanalarkitektur tar også for seg hensynene til hvordan denne interne siden best mulig organiseres og foredles for å ivareta en optimal kanalbalanse.

Som nevnt innledningsvis, dreier kanalarkitektur seg ikke bare om planlegging, men også om implementering (teknisk, praktisk og organisatorisk) og kontinuerlig forbedring av kanalbalansen ved hjelp av tverrfaglig analyse og implementering.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]