Kampen ved Breidablikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kampen ved Breidablikk var en trefning mellom 7. kompani av IR 9 og de tyske fremrykkende styrkene under den andre verdenskrig hvor de tyske styrkene prøvde å omgå de norske stillingene ved Tonsåsen sanatorium ved MadslangrudTonsåsen i Etnedal kommune. Her skjærer en liten skarp dal seg ned gjennom siden av hoveddalen og gir en forsvarer overhøyde.

Forhistorie[rediger | rediger kilde]

De tyske styrker hadde forgjeves prøvd å slå seg gjennom i Bagn og tapt et helt kompani i kampen i Gråbeinhølen og den senere kampen om Bagnsbergatn gård. Etter en retrett mot Hønefoss satte de seg fast ved Nes i Ådal før de igjen angrep mot Bagn. Denne gang stoppet angrepet ved Islandselva og selv med støtte av fly og stridsvogner klarte de ikke å forsere stillingene.

Da 163. infanteridivisjon ikke kom noen vei i Bagn gikk general Engelbrecht med sin divisjon om Fluberg og over Tonsåsen mot Aurdal. Da han nådde stillingene ved Tonsåsen kom han ingen vei. Kolonnen som marsjerte mot Valdres bestod av I. og II. bataljon av IR 236, III. bataljon av IR 159 og I. bataljon av artilleriregiment 222, forsterket med et batteri av AR 234. I tillegg til disse avdelingene var det med et pionerkompani.

3. kompani av IR 236 ble da sendt i en venstre flankemarsj over Leirskogen mot Breidablikk. Derfra skulle det tyske kompaniet gå mot Tonsåsen og inn i flanken på de norske forsvarslinjene. På Leirskogen støtte de sammen med fenrik Erdals stridsgruppe som var på vei tilbake etter å ha oppgitt et ildangrep fra Bjørneskardet mot de tyske troppesamlingene i dalbunnen i området Flatmoen – Øylund – Øyhus (dagens Smedlund). I tillegg hadde de sporadisk kontakt med skiløperpatruljen i Mørkedalen og måtte kjempe seg gjennom utplasserte tyske vaktstillinger.

Fremrykking og kamp med 1. kompani[rediger | rediger kilde]

Teksten må utvikles
Breidablikk Sanatorium fotografert fra sandtaket der en tysk mitraljøsestilling ble nedkjempet

De fremrykkende tyskerne støtte på et vaktlag ledet av Alf Vatle fra 7. kompani av IR 9 som hadde befestet veikrysset. Det blir ildstrid på bare 25 meters avstand mellom vaktlaget og det fremrykkende tyske kompaniet i kampen ved Breidablikk. Etter kort tid kom kaptein Elias Haukeland til med hele kompaniet og en intens kamp brøt løs. Ingen av kompaniene hadde noen mulighet til å få unnsettelse fra noen av sine egne styrker. Det endte med at det tyske kompaniet ble nedkjempet, og 26 tyske soldater ble tatt til fange. Resten var døde, såret eller drevet på flukt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andreas Hauge; Valdres 1940, Kampen i Gråbeinhølet, på Bagnsbergane gård og ved Brediablikk, Forsvarsmuseet 1986,

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]