Kampen (Helsingfors)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kampen
Beliggenhet
Kart
Kampen
60°09′58″N 24°55′52″Ø

Kampen uthevet med mørkere grønn

Kampen (finsk: Kamppi) er en bydel i sentrale Helsingfors. Kampen er strøket som strekker seg sørvestover fra jernbanestasjonen. Kampen er en del av den administrative bydelen Kampmalmen. Kampen avgrenses av gatene Järnvägsgatan → Mannerheimvägen → Skillnadsgatan → Nylandsgatan → Sinebrychoffgatan → Bulevarden → Sandvikskajen → Mechelingatan.

Navnet kommer trolig av det franske campement, «ekserserplass». På 1700-tallet var det svenske militære anlegg i området; disse ble overtatt av den russiske armeen da Finland kom under Russland på 1800-tallet. De fleste kasernene ble ødelagt under den finske borgerkrigen i 1918, men én av de gamle kasernene – tegna av den store arkitekten Carl Ludvig Engel – er bevart.

Utover på 1800-tallet utvikla Kampen og Rödbergen (fi. Punavuori) seg til fattige forsteder i byens utkant. Fra 1870-tallet ble mye av området regulert og bebygd med leiegårder. Kampen har i dag 10 000 innbyggere, mens 30 000 mennesker har sitt arbeid i bydelen.

Bygninger i Kampen[rediger | rediger kilde]

Glaspalatset (fi. Lasipalatsi) ved Mannerheimvägen ble bygd i 1936, og var tenkt som en midlertidig bygning for de olympiske lekene i 1940. Det står fortsatt, og er blitt et verneverdig bygg fra den klassiske funksjonalismen. Tennispalasset fra 1938 er også et OL-anlegg. Hallen ble under OL i 1952 brukt bl.a. til basketball. I 1970 skulle hallen rives, men ble spart og fungerer i dag som kino. Det modernistiske Bilhuset (fi. Autotalo) er bygd i 1959.

Transport[rediger | rediger kilde]

Den nye, underjordiske bussterminalen åpna i 2005 på samme sted som den gamle hadde ligget. Dermed ble store tomtearealer frigjort, bl.a. til bygging av kjøpesenteret Kamppi center. Bussterminalen er et av Finlands største byggeprosjekter noensinne. Kampen fikk sin undergrunnsstasjon i 1983.