Kalvskinnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over Kalvskinnet fra 1898.

Kalvskinnet er en bydel i Trondheim. Bydelen utgjør den sørvestre delen av Trondheim sentrum, eller av midtbyen, som man gjerne sier i Trondheim. Navnet forekommer først i 1556 og skyldes sannsynligvis at området var verdsatt til et kalveskinn i landsskyld. I Sverres saga benevnes området som akeren.

Kalvskinnet er fra historien kjent som stedet hvor slaget mellom kong Sverre og Erling Skakke stod i 1179. Denne «grønne» delen av Trondheim sentrum er i dag et ettertraktet boligområde med mange karakteristiske bygårder fra tiden omkring forrige århundreskifte. Forøvrig er det her mange statlige bygg knyttet til NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag. Også mange større og mindre kirkesamfunn og menigheter har sine kirker og forsamlingslokaler her. Bydelen er spesielt kjent for sin gamle institusjonelle bebyggelse innenfor helsevesenet.

Den vestligste delen er kjent som Skansen, den eneste landfaste tilgangen til Trondheims sentrum. Området har vært brukt av militæret i flere hundre år inntil hæren la ned sin aktivitet her på 1990-tallet.