Kalotermitidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kalotermitidae
Nomenklatur
Kalotermitidae
Banks, 1919
Hører til
termitter, kakerlakker, vingede insekter,
insekter,
leddyr
Økologi
Antall arter: ca. 420, 4 i Europa
Habitat: i død ved
Utbredelse: Europa,
Inndelt i

Kalotermitidae er en gruppe (familie) av insekter som tilhører underordenen termitter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore termitter (kjønnede individer 10-13 mm lange), gulbrune på farge. Arbeiderne er blinde. De vingede individene kan kjennes på at de har punktøyne (ocelli), og på at haletrådene (cerci) er to-leddete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kalotermitidae blir kalt "drywood termites" på engelsk, noe som indikerer at disse termittene helst finnes i forholdsvis tørr, død ved. De fleste angriper ved som befinner seg over marknivå. Men det finnes også arter som foretrekker råtten ved under marknivå. Koloniene til denne familien er middels store, gjerne med noen tusen arbeidere. Dronningen legger omtrent tolv egg per dag.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kalotermitidae er trolig den mest utbredte at termitt-familiene og er representert i alle verdensdeler.

Fossile arter[rediger | rediger kilde]

Inntil 2009 var det kjent fem slekter av fossile Kalotermitidae, men ingen av dem var eldre enn slutten av eocen-tiden. I 2009 ble det imdilertid publisert én art fra rav fra Burma, som stammer fra tidlig kritt. Dette individet, innekapslet i rav, hadde bakkroppen sprukket slik at tarminnholdet var smurt ut inne i ravstykket. Fra det fossiliserte tarminnholdet ble det identifisert 10 ukjente arter av flagellater og én amøbe-art. Dette er dermed det eldste kjente tilfelle av det symbiotiske forholdet mellom termitter og mikroorganismene som lever i tarmen deres.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]