Mesterdetektiven Blomkvist og lille Rasmus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kalle Blomkvist og Rasmus»)
For filmene, se Mästerdetektiven och Rasmus (1953) og Mesterdetektiven Blomkvist på nye eventyr (1997).
Mesterdetektiven Blomkvist og lille Rasmus
orig. Kalle Blomkvist och Rasmus
Forfatter(e)Astrid Lindgren
SpråkSvensk
SjangerBarneroman
Utgitt1953
ForlagRabén & Sjögren

Mesterdetektiven Blomkvist og lille Rasmus (originaltittel: Kalle Blomkvist och Rasmus) er en svensk barnebok skrevet av Astrid Lindgren. Det er den tredje og siste boken om mesterdetektiven Kalle Blomkvist. Boken følger kronologisk etter Mesterdetektiven Blomkvist lever farlig.

Boken ble publisert i 1953 under den kalde krigen. Professorens oppfinnelse, ugjennomtrengelig lettmetall, er signifikant til krigsindustrien og kidnappernes motiv er ikke ekonomisk, det er politisk. Kidnapperen Nicke siger at han «kunnet gjøre hva som helst for saken og alt var ret som kunnet fremje saken», men ingeniør Peters truer ham: «Jeg behøver vel ikke påminne deg om hvordan det går for sådene som forsøker å avhoppe».

Handling[rediger | rediger kilde]

Det er ett år siden mordet på ågerkaren Gren. Nå er det sommer igjen og «krigen» mellom Røde Rosen (Sixten, Benka og Jonte) og Hvite Rosen (Kalle, Anders og Eva-Lotta) fortsetter. Nedenfor slottsruinene utenfor Lillköping ligger Eklund's hus. En dag da Hvite Rosen passerer, møter de en fem år gammel gutt ved navn Rasmus som bor der med sin far professor Rasmusson, som forteller at han har oppfunnet en ugjennomtrengelig lettmetall.

En natt etter «Rosenes krig» ved slottsruinene blir Hvide Rosen vitner til at tre menn kidnapper professoren og Rasmus. Da Eva-Lotta forsøker å redde Rasmus, tvinger kidnapperne henne at følge med dem i deres bil. Hun slenger ut papirer og kaker under bilreisen. Kalle og Anders, som følger etter på professorens motorsykkel, finne dem og følger sporet. Etter bilreisen fortsetter de med båt til ei øy. Kalle og Anders svømmer over til øyen.

Eva-Lotta og Rasmus er innelåste i et lille hus og professoren er innelåst i et annet hus. Professoren og Rasmus møter ingeniør Peters. Ingeniøren forsøker å tvinge professoren at fortelle hver dokumentene der det står hvordan man tilvirker den ugjennomtrengelige lettmetallen er gjemt bort, men han vil ikke. Rasmus liker kidnapperen Nicke som er snill og ger dem maten og de blir venner. De andre to kidnapperne er Blom og Svedberg.

Neste dag kommer Peters til Eva-Lottas og Rasmus hus og spørrer Rasmus hver dokumentene er. Plutselig glemmer han at han må ikke fortelle det og sier at de er bakom bøkene. Peter sier at de fort skal hente dem. Eva-Lotta synger en sang på røverspråket ved vinduet. Da Kalle og Anders hører sangen, stjeler de en båt og ror tilbake til fastlandet. De kjører med motorsykkelen til Eklund's hus og finner dokumentene da kidnapperne kommer. Kalle og Anders rømmer til Lillköping med kidnapperne etter seg. Der møter de konstabel Björk, men da har kidnapperne forsvunnet.

Eva-Lotta og Rasmus overhører at Peters er sint på to gutter som har tatt dokumentene. Nicke sier at imorgen kommer det et pongtongfly som skal ta professoren og Rasmus til utlandet. Eva-Lotta og Rasmus maser om at de vil bade. Nicke sier at de får bade, men i stedet rømmer de ut i skogen. De møter Kalle og Anders som kom tilbake til øyen, men de sover over da det er mørkt. Neste dag da de skal reise sin vei blir de funnet av kidnapperne, som tar de tilbake og låser dem inne igjen. Peters forsøker å tvinge Anders at fortelle hva de gjorde med dokumentene. Rasmus sier at Anders ikke vet, bare Kalle vet. Peters sier til Kalle at han får én time på å si hva han gjorde med dokumentene, siden vil noe ubehagelig hende.

Peter går sin vei og da Nicke senere kommer med maten, angriper de ham og Kalle kan da rømme. Rasmus låser døren og slenger ut nøkkelen igjennom vinduet til Kalle. Da alt er rolig, låser Kalle opp døren og gjemmer seg inne med dem andre. Når det blir mørkt sniker Kalle seg opp til huset. Han overhører at flyet kommer imorgen klokken 7. Han vet da at det finnes en radio, han sniker seg inn og sender et hjelpbudskap via radioen. Akkurat idet han er ferdig slår Peters ham i hodet og låser ham inne.

Neste morgen da flyet kommer, henter Peters Rasmus i huset. Kalle låser siden opp døren. Rasmus skriker på hjelp. Da kommer Nicke og slår Peters i hovedet og løper til skogen med Rasmus. Peters, Blom og Svedberg løper etter og Peters skyter ham. Da flypiloten venter på dem, tar Kalle Anders' kniv, svømmer til flyet og kutter en av pongtongene. Piloten forsøker å kjøre opp i luften, men i stedet tipper flyet over og synker i vannet. Kidnapperne (og professoren) redder seg selv men blir pågrepne av to politibåter. Konstabel Björk er der og forteller at en radioamatør hørte Kalle's melding der han ba om hjelp.

Nicke er alvorlig skuddskadet, men blir raskt tatt till sykehus. Noen dager senere blir Rasmus døpt til nytt medlem av Hvite Rosen.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Boken ble filmatisert i 1953 og 1997, som henholdsvis Mästerdetektiven och Rasmus og Mesterdetektiven Blomkvist på nye eventyr.

Filmen fra 1953 var den første av tre Lindgrenfilmer i 1950-åra hvor barnefilmstjernen Eskil Dalenius spilte en gutt med navnet «Rasmus».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]