Kaldbukta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kaldbukta på kartet over Svalbard
Kaldbukta
Kaldbukta
Kaldbukta på kartet over Svalbard

Kaldbukta er en 11,5 km bred, grunn bukt på nordsiden av Van Mijenfjorden, sørvest på Nordenskiöld LandSpitsbergen, Svalbard. Bukta avgrenses i øst av Blåhuken og i vest av den smale Svartodden. I denne bukta ligger deltaet til Reindalselva. Den ligger i Nordenskiöld Land nasjonalpark.

Kaldbukta har vært svært viktig i fangstsammenheng, fordi den mektige Reindalen (Svalbards største dal) her møter havet, og det ble mulig å bruke stedet til jakt og utskiping av jaktutbytte fra dalstrøkene. I andre halvdel av juli 1998 oppførte Johan Hagerup et hus på Vengsletta innerst i Kaldbukta, kalt «Byssa» eller «Conway Valley», og dette huset ble brukt som hovedstasjon for fangst av svalbardrein. Huset ble reist med økonomisk bistand fra konsul Holmboe i Tromsø.[1]

Anlegget inngikk i grenseområdet mellom det som utgjorde Fangstfelt 6 (Braganzafeltet) og Fangstfelt 7 (Lågneset). Området ble brukt i norsk pelsdyrfangst i tiden før andre verdenskrig.[2]

Videre østover finner vi hytta «Pluto» inne i deltaet av Reindalselva, under foten av Litledalsfjellet (864 m). Og helt i sørøst i bukta ved utløpet av Litledalen og rett under fjellet Blåhuken, ligger to kulturminner ved siden av hverandre: En pomor-russisk hustuft og en mindre norsk bistasjon fra fangstperioden i mellomkrigstida. Øst for dette igjen følger noen kilometer videre Blåhukhytta.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gustav Rossnes, Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127 1993, side 60.
  2. ^ Gustav Rossnes, Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt Meddelelser nr 127 1993, side 55-61.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]