Kaald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kaald er en norsk slekt og slektsnavn. Det er 88 personer i Norge i dag som har Kaald som etternavn.

Navnet Kaald[rediger | rediger kilde]

Navnet Kaald stammer trolig fra det tyske ordet «kahl», som betyr «skallet». Vi finner liknende ord for skallet i spansk: calvo, latin: calvus og engelsk: bald. Navnet har tidligere blitt skrevet Kold og Koll.

Barna til Albert Hansen Kold var de første som tok i bruk navneformen Kaald, nærmere bestemt Niels Tævis Kaald som ble født i 1761. Før da var versjonene Kold og Koll i bruk. Det er helt uvisst om familien Kaald har relasjoner til den skotske klanen MacColl.

Slektsforskeren S. H. Finne-Grønn antok at Albert Hansen Kold (død i Trondheim 1789) stammer i mannslinjen fra lagmann Tore Torkelsson Kold i Stavanger 1458-1491, og at slekten Kaald stammer i mannslinjen fra Albert Hansen Kold i Trondheim.

Slektsvåpen[rediger | rediger kilde]

Seglet til lagmann Tore Torkelsen Kold (f. 1458 d. ca. 1491 i Stavanger) viser et skjold som er delt med i 1. felt en stjerne og i 2. felt en rose. Hjelmtegnet er en stjerne.

En tegning av våpenet er gjengitt i Sven Tito Achens bok Danske Adelsvåbener. Denne versjonen er hentet fra H. Storcks tegninger av danske adelsvåpen. Adelsslekten er utdødd ifølge Thiset og Wittrups leksikon fra 1904 over danske adelige familier.

En versjon av våpenet har roser i begge feltene og faner på hjelmen. Denne versjonen finnes i en våpentegning for Koll fra dansken Klevenfeldts samlinger, gjengitt på Arnstein Rønnings nettsted heraldikk.blogspot.com.

Et annet våpenskjold er brukt av en annen slekt Cold. Det har et stilisert trollansikt som skjoldmerke og er med på våpenanetavlen for Maren Jørgensdatter (Staur) fra 1685, samt i Nicolas Bergs våpenbok (gjengitt på Arnstein Rønnings nettsted med navnet Koll/Cold). Presten i Øyer Anders Madsen Cold (1605–83) er eldste kjente stamfar til slekten Cold som har trollansiktet i våpenet.

Kjente personer med navn Kold eller Kaald[rediger | rediger kilde]

Kjente personer med mindre slektskap til familien Kold/Kaald[rediger | rediger kilde]

Det er hevdet, men noe usikkert, at følgende personer har slektskap med familien Kold/Kaald:

Kilder[rediger | rediger kilde]