KOnK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

KOnK var et norsk vittighets- og tegneserieblad som ble utgitt av Bladkompaniet med korte avbrekk i perioden fra 1967 til 1985. I 2008 ble det også gitt ut en julespesial av Schibsted med flere av de gamle tegnerne.

Innhold[rediger | rediger kilde]

I første utgivelsesperiode (1967–1970) inneholdt bladet hovedsakelig en blanding av humoristiske tekster og vitsetegninger av norske skribenter og tegnere. I annen periode (1977–1985) ble det viet mer plass til tegneserier, og de fleste som var aktive tegnere, fikk store honorarer for sine bidrag. Humoren var både grovkornet, enkel og snill i en crazyhumoristisk tradisjon og, med enkelte unntak, uten særlig politisk brodd. Poengene var ofte språklige og formen til dels undergroundaktig.

Bladet hadde i 1984 et opplag på 20.000, med seks utgivelser pr år. Redaktør i denne perioden var Frank Arnesen.

Bidragsytere[rediger | rediger kilde]

KonK betydde mye som arena for norske humorister og vitsemakere fra 1960-tallet og framover. Blant bidragsyterne var kjente tekstforfattere som Tande P, Knut Borge og Kjell Aukrust og toneangivende tegnere som Sven Sønsteby, Thore Hansen, Asbjørn Ystad, Ragnar Pedersen («Joker») og Morten M. Kristiansen («Morten M.»), men også yngre talenter som Tommy Sydsæter, Steffen Kverneland, Arild Midthun, John Arne Sæterøy («Jason»), Frode Øverli, Ruben Eliassen, Erik Hesby («Melke»), Bjørn Petter Bikset («Bix»), John Hofoss og Stian Bråthen.

Etter at KOnK gikk inn, fortsatte flere av de yngre tegnerne å levere stoff til Norsk Mad og Pyton. Denne vitsetradisjonen ble seinere delvis overtatt av reine tegneserieblader som Ernie, Tommy & Tigern, Larson og Pondus.

KOnKs første redaktør var Ragnar Pedersen («Joker»).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]