Ku Klux Klan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «KKK»)
Ku Klux Klan
Stiftet1865 (Pulaski)
FormålHøyreorientert terrorisme
IdeologiHvit nasjonalisme, Kristen terrorisme, Nativisme, antikatolisisme, antikommunisme, nyfascisme, hvit makt
Grunnlegger(e)Nathan Bedford Forrest
Nettstedwww.kkk.bz
Scenebilde av klansmenn og svart person fra den amerikanske storfilmen En nasjons fødsel (1915) som forherliger Ku Klux Klans rasistiske handlinger under den amerikanske borgerkrigen
Ku Klux Klan-møte i Gainesville i Florida nyttårsaften 1922

Ku Klux Klan, ofte forkortet KKK og tidvis omtalt som «Klanen», er navnet på tre særskilte tidligere og nåtidige høyreekstreme organisasjoner[1][2][3] i USA, som har bekjent seg til ekstreme holdninger knyttet til såkalt hvitt overherredømme, hvit nasjonalisme og innvandringsmotstand.[4][5] Den nåtidige manifestasjonen av KKK består av forskjellige splittede grupperinger og er ansett for å være en hatgruppe.[6]

Opprinnelig var KKK en amerikansk protestantisk rasistisk terroristorganisasjon som ble grunnlagt av sørstatsveteraner i 1865, men denne gikk i oppløsning i 1870-årene. Det opprinnelige KKK motarbeidet reformer som ble pålagt sørstatene angående behandlingen av tidligere slaver. Det andre KKK blomstret over hele USA på begynnelsen og midten av 1920-årene og overtok kodeordene brukt av den første klanen, i tillegg til at de innførte brenning av kors som skremselspropaganda. Det tredje KKK oppstod etter andre verdenskrig. Det første og det tredje KKK hadde veletablerte tradisjoner innenfor terroristisk virksomhet, men historikere er uenige i hvilken grad dette gjaldt det andre KKK.

Det første KKK

Det første KKK ble grunnlagt i 1866 i Pulaski, Tennessee av veteraner fra konføderasjons hær. De tok navnet fra det greske ordet kuklos, som betyr krets eller sirkel for å understreke at dette var en «brødrekrets».[7]

Selv om organisasjonen aldri hadde en organisasjonsstruktur over det lokale nivået, tok lignende grupper andre steder i sørstatene samme navn og metoder. Klan-grupperinger spredde seg over sørstatene som en opprørsk bevegelse gjennom rekonstruksjonsæraen. Som en hemmelig vigilantegruppe fokuserte Klanen sitt raseri mot radikale republikanere, og søkte å gjenopprette det hvite overherredømmet ved trusler og vold, noe som innbefattet mord mot svarte borgere og mot hvite republikanere. I 1870 og 1871 vedtok den føderale regjeringen Force-lovene som ble brukt for å forfølge Klanen. Dette førte til at Klanen fikk problemer og organisasjonen gikk under. Imidlertid, i 1874 og senere startet nye paramilitære organisasjoner som The White League og The Red Shirts nye voldsaksjoner for å hindre at folk stemte på republikanere og for å få republikanere ut av embeter. Dette bidro til at hvite konservative demokrater gjenvant politisk makt i alle sørstatene i årene før 1877.

Det andre KKK

Ku Klux Klan gjenoppstod i Georgia i 1915. Grunnleggeren var William J. Simmons, og det er dette Ku Klux Klan som i de neste årene ble en stor rasistisk organisasjon med ca. seks millioner medlemmer på sitt høyeste i 1920-årene. Formålet nå var å hindre økningen av katolikker, jøder, afro-amerikanere og andre innvandrere i USA. Klanen gikk også sterkt inn for innføringen av «The Volstead Act» i USA. Klanen rekrutterte demokratiske og, om i mindre grad republikanske medlemmer fra hele USA, og klanen stod sterkest i midtvesten da den nådde toppen av popularitetsbølgen. Dette i motsetning til den første klanen, som var et demokratisk sørstatsfenomen.

På denne tiden hadde KKK stor innflytelse i politikken, og da spesielt i demokratiske kretser.[trenger referanse] Mange fremtredende politikere var medlemmer. Populariteten falt før og under depresjonen, og organisasjonen ble oppløst under andre verdenskrig av James Colescott.[trenger referanse]

Det tredje KKK

Navnet Ku Klux Klan ble etter dette et navn tatt i bruk av forskjellige uavhengige grupper som kjempet mot Civil Rights Act i 1960-årene. Hatet mot katolikker har gradvis avtatt, og det finnes i dag egne katolske klangrupperinger. Katolikker som går inn i Ku Klux Klan blir imidlertid automatisk ekskommunisert fra den katolske kirke ettersom klanen er definert i katolsk kirkerett som en organisasjon som motarbeider kirken. I dag er navnet Ku Klux Klan for de aller fleste ensbetydende med hat og intoleranse, men enkelte små grupperinger tar det fortsatt i bruk.

KKK-drakter

Opprørerne i den første protestbevegelsen kunne opptre iført ulike masker og utkledninger, men de velkjente hvite KKK-kappene med spiss, konisk hette med øyehull er direkte inspirert av filmkostymene i D. W. Griffiths En nasjons fødsel (The Birth of a Nation).[8] I den rasistiske storfilmen fra 1915 ble klansmedlemmene fra 1860-årene framstilt som mystiske hvite riddere i flagrende overkjortler, hjelmliknende hatter med spiss og ansiktsslør. Filmen vakte til live den gamle protestbevegelsen på 1900-tallet,[9] en hatorgaisasjon som heretter tok i bruk hvite kjortler som vanlig medlemsdrakt, sammen med spiss hette med hull, et antrekk som tilfeldigvis likner de gamle katolske ordensdraktene med kjegleformet capirote i spanske påskeopptog.

Referanser

  1. ^ O'Donnell, Patrick (red.) (2006): Ku Klux Klan America's First Terrorists Exposed, s. 210. ISBN 1419649787.
  2. ^ Chalmers, David Mark (2003): Backfire: How the Ku Klux Klan Helped the Civil Rights Movement, s. 163. ISBN 9780742523111.
  3. ^ Berlet, Chip; Lyons, Matthew Nemiroff (2000): Right-wing populism in America: too close for comfort Guilford Press. s. 60. ISBN 9781572305625.
  4. ^ Quarles, Chester L. (1999): The Ku Klux Klan and related American racialist and antisemitic organizations: a history and analysis via Google Books
  5. ^ The Ku Klux Klan Arkivert 14. juli 2005 hos Wayback Machine., Spartacus
  6. ^ Både Anti-Defamation League Arkivert 3. oktober 2012 hos Wayback Machine. og Southern Poverty Law Center, inkludert det i deres lister av hatgrupper. Se også Bfrian Levin, Brian «Cyberhate: A Legal and Historical Analysis of Extremists' Use of Computer Networks in America» i Perry, Barbara (red.): Hate and Bias Crime: A Reader, s. 112, via Google Books]
  7. ^ «Ku Klux Klan in the Reconstruction Era». New Georgia Encyclopedia (engelsk). 3. oktober 2002. Arkivert fra originalen 19. september 2008. Besøkt 20. februar 2011. 
  8. ^ Alison Kinney, newrepublic.com 2016: How the Klan Got Its Hood. Members of the Ku Klux Klan did not wear their distinctive white uniform until Hollywood—and a mail-order catalog—intervened.
  9. ^ Alexis Cllarck, History.com 2018: How 'The Birth of a Nation' Revived the Ku Klux Klan

Litteratur

  • Bill Bryson: En sommer: Amerika 1927

Eksterne lenker