Kørvan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kørvan er et nordnorsk pop/rockband og danseband fra Mo i Rana, som først og fremst spiller sanger fra 1970- og 1980-tallet. Bandet startet i 1971[1] og spiller per 2011 fortsatt til dans.[2]

En «kørv», flertall «kørvan», er ranvaringsdialekt for gutt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bassist Roar Johnsen var med og startet KØRVAN som trio i 1970. KØRVAN fikk etter hvert med "Kalle" Larsen på trommer og like etter kom Kjell Bjørnø med på gitar og vokal. Dette var begynnelsen på dansebandperioden for bandet og den ble enda tydeligere da Frode Kolberg kom inn på tangentinstrumenter. Denne besetningen gjorde utgivelsen "Slapp av", som ble innspilt hos Øybakken lydstudio i Mosjøen. Frode gikk etter hvert ut av bandet og etter litt tid kom Kjell sin tidligere medmusiker fra bandet HIKS, Helge Stiauren inn som fast medlem med orgel, leslie, synth og piano. Etter at trommeslager Kalle Larsen sluttet utpå 80-tallet, var Frode Åsen en tid innom bandet før Ivo Kråkstad kom inn som fast medlem. I 1991 ga bandet ut sin første CD som var første CD-produksjon i Rana. Den ble innspilt i Mo Lydstudio og bestod i all vesentlighet av egenkomponerte låter. Bandet bestod da av Roar Johnsen, bass - Kjell Bjørn, gitar & lead vocal, Helge Stiauren, tangentinstrumenter og Ivo Kråkstad på trommer. Bandet har alltid hatt fengende og tidsrikte låter på sitt reportuar, noe som gjenspeiles ved at de gjennom flere tiår har vært populære over hele Helgeland. Lydbildet har alltid vært preget av vokale låter, da samtlige bandmedlemmer deltar både med leadvocal og koring.

De siste årene har bandet i hovedsak kjørt med rythme seksjon innspilt på lydfil, dette for å ha større sikkerhet rundt tilstedeværelse av trommer, da trommis Ivo Kråkstad har musikk som fast levevei og til tider var utilgjengelig for bandet. Denne løsningen fungerte veldig bra og dagens utgave av KØRVAN består dermed av Roar Johnsen, Kjell Bjørnø og Helge Stiauren med tillegg av "kanonmusikeren" Frode Hansen som med sin fandenivoldske ferdigheter på både gitar og sang setter en særdeles "piff" på bandet når han ikke er oppbundet i andre musikkprosjekter. Slik blir det når noen har musikk som levebrød, mens andre har det som "pølsebrød" - altså kun for kos og gøy.

Musikken fra KØRVAN går rett inn hos alle felt fra 16 år og så lenge beina og hørsla tillater deltakelse på KØRVAN fester. Kjennetegnet er først og fremst god stemning og høy gjenkjennelsesfaktor.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Bandet består i dag av:

Tidligere medlemmer:

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]