Københavns politigård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Københavns politigård
Generelt
StedKøbenhavn
Byggeår19181924
Arkitektur
PeriodeNyklassisisme
ArkitektHack Kampmann, Aage Rafn, Hans Jørgen Kampmann og Holger Jacobsen
DiverseBygningen ble fredet i 1995
Beliggenhet
Kart
Københavns politigård
55°40′14″N 12°34′19″Ø

Københavns politigård (Politigården) er en bygning i København oppført i perioden 19181924 Politigården utgjør hovedkvarteret for Københavns politi og inneholder blant annet administrasjon, ledelse, beredskapsavdelingen, radiotjenesten og fengsel.

Hovedarkitekten bak den nyklassisistiske bygningen var Hack Kampmann. Etter hans død i 1920 overtok Holger Alfred Jacobsen oppgaven i samarbeide med Hans Jørgen Kampmann og med Aage Rafn som kunstnerisk leder.

Innvendig er bygningen inspirert av den sydeuropeiske renessanse samt barokkens arkitektur. I tillegg kommer mange fine detaljer i bygningen inspirert av antikk romersk kunsthåndverk og moderne art deco.

Den runde gården[rediger | rediger kilde]

Den runde gården er på 1615 m² og var Aage Rafns idé. I de første skissene til Politigården opererte Kampmann med en firkantet gård. Rafn har hentet inspirasjon fra Pantheon i Roma og fra den mauriske festningen i Alhambra.

Den runde gården har en diameter på 44 meter. Gården har 44 søylepar som bærer kontorer og ganger. Søylene er oppført i fransk kalksten. Gangen i tredje etasje ble lagt bak ved en balustrade.

Alle fasader i den runde gården og gulvet i kolonnaden er kledd med donaukalksten, mens gårdens store runde gulvflate er kledd med fliser av dansk faksekalksten.

Politigården ble fredet i 1995.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]