Kåre Bjørgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kåre Bjørgen
Født17. nov. 1896[1]Rediger på Wikidata
Ringebu
Død16. okt. 1974[1]Rediger på Wikidata (77 år)
Nesodden[1]
BeskjeftigelseSkribent, lyriker, propagandist, straffedømt Rediger på Wikidata
EktefelleMagda Bjørgen[2]
BarnIvar Bjørgen[2]
Ingeborg Alrun Bjørgen[2]
Gunhild Gjevjon[2]
PartiNasjonal Samling (19331945)
Nordiska rikspartiet[3]
NasjonalitetNorge

Kåre Emanuel Bjørgen (født 1896, død 1974) var en norsk forfatter, NS-politiker og antisemittisk raseteoretiker. Han var i krigsårene Nasjonal Samlings offisielle dikter,[4] og ble omtalt som en kjent «nazistdikter» i sin samtid.[5] Han ble utnevnt av Vidkun Quisling til NS-regimets «riksskald» og var også NS' propagandasjef i Østfold.

I 1948 ble han dømt til tre års tvangsarbeid for landssvik. Han ble løslatt fra fengselet i 1951. Han var i etterkrigstiden aktiv i nynazistiske nettverk, som norsk kontaktperson for det svenske nynazistiske partiet Nordiska rikspartiet og redaksjonsmedlem i det svenske nynazistiske organet «Nordisk kamp».[6] Han var gift med Magda Bjørgen, fylkesleder for «Aust-Viken» i NS Kvinneorganisasjon under krigen.

Nazistisk dikter under krigen[rediger | rediger kilde]

Bjørgen var født i Ringebu og arbeidet som tollbetjent frem til han debuterte i 1940 med diktsamlingen I Noregs namn. I okkupasjonstiden ga han ut samlingene Eld og blod (1941), Storm og stille (1942), Lengselens land (1945) og dramaet Angvare (1943). Etter debuten ble han i visse kretser, både i NS og i nasjonalkonservative miljøer, fremstilt som Olav Aukrusts etterfølger. Hans diktning er gjennomsyret av en dypt følt nasjonal livsholdning. Han skrev på en egen konservativ variant av nynorsk/høgnorsk, og var kritisk til Halvdan Kohts samnorsk.[4] Samtidig var han fascinert av de pangermanske visjonene i nasjonalsosialismen, noe man ikke minst ser i et av hans mest kjente dikt, Germania. Han omfavnet nasjonalsosialismens raseteorier, og han ga uttrykk for markante antisemittiske synsmåter. Fra sitt bosted i Østfold hadde han nær kontakt med den ideologiske pangermanismens anfører Hans S. Jacobsen. Under krigen var han NS sin kretsleder i Halden og propagandasjef i Østfold.[7] Han ble medlem av Nasjonal Samling allerede i 1933.[7] Kulturdepartementet ga ham diktergasje fra 1. januar 1942; han fikk også en rekke særoppdrag med leilighetsdikt og prologer.

Hans siste publiserte dikt i okkupasjonstiden var et minnedikt over Hitler, trykt i Fritt Folk 7. mai 1945.

Han var gift med Magda Bjørgen (født Vestad), som også var svært aktiv i NS, bl.a. som fylkesleder for «Aust-Viken» i NS Kvinneorganisasjon.[8][9]

Landssvikdom og senere nynazistisk aktivitet[rediger | rediger kilde]

Under landssvikoppgjøret ble Bjørgen dømt til tre års tvangsarbeid i 1948, for landssvik gjennom sitt NS-medlemskap og sitt virke som nazistisk propagandist. Han ble også fradømt yrket sitt og fikk publikasjonsforbud.[7] Han ble løslatt fra fengsel i 1951. Ektefellen Magda ble dømt for landssvik til ni måneders tvangsarbeid.[5] I etterkrigstiden bosatte han seg på Nesodden og var aktiv i nynazistiske nettverk. Han ble i 1960 nevnt i pressen som norsk kontaktperson for det svenske nynazistiske partiet Nordiska rikspartiet og medlem av redaksjonen i partiets organ «Nordisk kamp».[6] I etterkrigstiden publiserte han sporadisk dikt i Folk og Land, et organ for landssvikdømte NS-medlemmer.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • I Noregs namn, Dikt, Kamban forlag, 1940
  • Eld og blod, Kamban forlag, 1941
  • Storm og stille, Gyldendal Norsk Forlag, 1942
  • Angvare : drama i åtte akter, Kamban forlag, 1943, Gyldendal norsk forlag, 1944
  • Lengselens land, Kamban forlag, 1945

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Digitalarkivet[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Rognlien, Jon: «Høystemte referater.» Klassekampen, 15. april 2015.
  5. ^ a b «Rjukan Arbeiderblad». 12. juni 1948. «Rakkestad herredsrett har dømt nazistdikteren Kåre Bjørgen til 3 års tvangsarbeid og fruen hans til 9 måneders tvangsarbeid» 
  6. ^ a b Dagbladet 16. februar 1960 s. 6
  7. ^ a b c «Kåre Bjørgen - Allkunne». www.allkunne.no (norsk). Besøkt 1. mai 2021. 
  8. ^ Gudbrandsdølen, lørdag 22. august 1942
  9. ^ «Sarpsborg Dagblad». 15. november 1943. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]