Kåfjord kirke (Olderdalen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kåfjord kirke
Kåfjord kirke i 2007
OmrådeKåfjord kommune
BispedømmeNord-Hålogaland bispedømme
ProstiNord-Troms prosti
FellesrådKåfjord
SognKåfjord
Byggeår1949
EndringerRestaurert og bygget på 1989-1990
Arkitektur
ArkitektKirsten Sand
ByggematerialeTre
TakrytterOver mønet mot vest
Kirkerommet
PrekestolFra 1949
DøpefontFra 1949
AlterFerdinand Kjerulf Tranaas (opprinnelig for Førde kirke)
Plasser250
Beliggenhet
Kart
Kåfjord kirke
69°36′06″N 20°32′48″Ø

Kåfjord kirke er en langkirke fra 1949 i Olderdalen i Kåfjord kommune. Den rødmalte kirken er i tre og har 250 sitteplasser.[note 1] Arkitekt for kirken var gjennreisningsarkitekten Kirsten Sand.

Kåfjord lå under Lyngen prestegjeld fram til 1978, og ble da skilt ut som eget prestegjeld. Dette var ikke til hinder for at man ønsket kirke i Olderdalen selv om hovedkirken lå på Lyngseidet. Det ble opprettet en kirkeforening, og ved hjelp av midler samlet inn av denne foreningen og en stor brakke man fikk tak i ble det bygd en kirke som ble vigslet av biskop Wollert Krohn-Hansen i 1949. I utgangspunktet var departementet kritiske til å bygge kirke, siden Kåfjord i likhet med resten av Nord-Troms og Finnmark var hardt rammet av brenningen av området i 1944. Man mente derfor at bygging av bolighus burde prioriteres. Det ble fra Kåfjords side argumentert med at man allerede hadde byggematerialer, samt at kirken skulle være provisorisk. Kirken står fremdeles, og brakken man hadde skaffet var ikke nok, så man måtte skipe inn materialer fra Fredrikstad.

I utgangspunktet ble kirken bygd med leilighet for presten i samme bygg. Det var også prestekontor i bygget. Dette har senere blitt gjort om til menighetslokaler. Dette er grunnen til at kirken malt rød. Siden den ikke var bygd som «ren» kirke, fikk man ikke tillatelse til å male den hvit.

I et glassmonter i kirken står en kalk fra 1778. Denne stod trolig i Finnekapellet, som ble bygd på Soleng i 1722 av Thomas von Westen. Kirken har også en finsk Bibel fra slutten av 1700-tallet.


Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kirkebyggdatabasen oppgir at kirken har 250 sitteplasser, i Norsk kirkeleksikon står det 450.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]