Käpplingedrapene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Käpplingedrapene fant sted i juni 1389 eller 1392[1] da 70 svenske innbyggere ble sperret inne i en låve, som deretter ble antent. Drapene skal ha funnet sted på Käpplingeholmen i Stockholm, tilsvarende dagens Blasieholmen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Stockholm hadde siden 1250-tallet forbindelser med hanseatene og de tyske handelsbyene. Forbindelsene førte etterhvert til innvandring, hvor tyske handelsmenn og administrasjonsansatte flyttet til byen. De tyske innvandrerne utgjorde etterhvert noen av de fremste borgerne i byen. De fleste håndverkere var imidlertid fortsatt svenske. I 1348/49 ble Magnus Erikssons bylov innført for å begrense den tyske innflytelsen over byens administrasjon. Den tyske innflytelsen kulminerte da Albrekt av Mecklenburg ble innsatt som konge av Sverige i 1364.

Svenske borgere som ønsket å avsette Albrekt allierte seg med dronning Margrete, som beseiret tyskerne i slaget ved Åsle 1389. Seieren gjorde dronningen i praksis til regent over Sverige, med unntak av Stockholm, hvor tyskerne fortsatt holdt stand. Spenningen tiltok derfra mellom tyskere og svensker i Stockholm. I et forsøk på å enighet angående makten i Stockholm, ble representanter for byen invitert til å møte ledende svensker i Tälje (Södertälje). Partene kom ikke til noen enighet. Stockholms representanter vendte tibake til byen, og urolighetene tiltok. Tyskerne organiserte en livvaktstyrke kalt hettebrødrene, som begynte å trakassere den svenske befolkningen i byen.

Den 14. juni 1389 møtte de tyske hettebrødrene, soldater samt handelsmenn opp på Stortorget, og de samlet seg ved Kåkbrinken. En liste med 76 navn på svenske angivelige forrædere som skulle pågripes, ble lest opp. Enkelte av disse ble låst inne på slottet, mens andre ble dratt til Gråmunkeholmen (Riddarholmen) for å tortureres. Den 15. juni ble Jöns Kabbemagher, Lars Uphughom og Gregers Röde brent levende på bålet. Den 17. juni ble slottets fanger rodd over til Käpplingeholmen, hvor de ble stengt inne i en bygning som ble antent. Sifrene for antall drepte i Käpplingedrapene varierer fra 15 som laveste anslag, til 76.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Swahn (2003)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Swahn, Jan-Öjvind: Svenska mord. Märkliga mordfall ur den svenska kriminallhistorien, (2003) (sv)