Justin Welby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Justin Welby
Født 6. januar 1956 (58 år)
Yrke Finansmann, prest, biskop
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
Alma mater Trinity College i Cambridge

Justin Portal Welby (født 6. januar 1956) er en engelsk biskop. Han ble 9. november 2012 utnevnt til erkebiskop av Canterbury, og vil bli innsatt 21. mars 2013.[trenger oppdatering] Han ble vigslet til biskop i Durham kun ett år før han ble utnevnt til erkebiskop av Canterbury, den øverste lederen for den globale anglikanske kirken. Welby har profesjonell bakgrunn innen oljeindustrien, og ble først prest i voksen alder. Som prest har han jobbet spesielt med forsoning i konfliktområder, særlig i Afrika.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Justin Welby ble født i London i 1956. På farssiden stammer han fra tyske jøder som flyttet til England for å komme vekk fra antisemittisme, og på morssiden kommer han fra en familie med flere prester. Han studerte historie og jus ved Eton College og Trinity College i Cambridge, før han i elleve år jobbet med finans i oljeindustrien. I denne perioden ble han legleder i den store menigheten Holy Trinity i Brompton i London og han satt i menighetsråd i en menighet i Paris.

I 1983 mistet Welby sin sju måneder gamle datter i en bilulykke. Dette omtaler han som et vendepunkt i livet, og sier det førte han og konen nærmere Gud.[1] Seks år senere sluttet han i oljejobben og begynte på teologistudier for å bli prest.

Virke[rediger | rediger kilde]

Justin Welby studerte på St. John's College i Durham og ble ordinert til diakon i 1992. Han jobbet de neste 15 årene i ulike menigheter i Coventry bispedømme. Welby skal ha fornyet menighetene, som opplevde vekst i denne perioden. I 2002 begynte han å jobbe med forsoningsarbeid med base i Coventry Catherdal. Sammen med to andre prester jobbet han med forsoningsarbeid i Midtøsten og Afrika, særlig i Kenya, Den demokratiske republikken Kongo og Nigeria. Dette er arbeidet han fremdeles er involvert i. Han har også jobbet med forsoningsarbeid mellom væpnede grupper i Niger-deltaet og mellom religiøse ledere i Israel og Palestina. I 2006 gjenåpnet han den anglikanske kirken i Bagdad kort tid etter invasjonen av Irak. Fra 2006 var han ledende prest i Coventry Cathedral.

8. desember 2007 ble han domprost i Liverpool Cathedral, Englands største katedral. Katedralen ligger i et svært belastet område, og i løpet av sin tid i kirken førte Welby menigheten til nærmere kontakt med folk i bydelen, blant annet gjennom arbeid med asylsøkere og menigheten vokste betraktelig.

2. juni 2011 ble han utnevnt til biskop av Durham og ble innsatt i stillingen 26. november samme år. Et knapt år senere, 9. november 2012, utnevnte dronningen ham til den 105. erkebiskopen av Canterbury.[2] Han tar over etter Rowan Williams som vil stå i stillingen ut 2012.

I studiet fokuserte Welby særlig på forretningsetikk. Dette er et område han har jobbet med også senere, og han har publisert artikler om etikk, internasjonal finans og forsoning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ny anglikansk erkebisp: Mistet datter, ble prest - Vårt Land, 8. november 2012. «Det var en mørk tid for kona og meg, men på en merkelig måte førte den oss faktisk nærmere Gud»
  2. ^ Announcement of the 105th Archbishop of Canterbury

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Rowan Williams 
Erkebiskop av Canterbury
(2013–)
Etterfølger:
 - 
personstubbDenne biografien er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)