Junoniini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Junoniini
Bukkeøye, Junonia coenia, en nordamerikansk art
Nomenklatur
Junoniini
Reuter, 1896
Hører til
Nymphalinae, flikvinger,
dagsommerfugler,
sommerfugler
Økologi
Antall arter: 80
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: tropiske og subtropiske områder over hele Jorden
Inndelt i
Hypolimnas bolina lever i Sørøst-Asia og Australia

Junoniini er en gruppe av sommerfugler som hører til den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). De lever i tropiske og subtropiske områder over hele Jorden, mangler i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (vingespenn 40 – 110 mm) sommerfugler med brede vinger. Noen av artene kan være svært variable i fargen. Vingenes ytterkant er flikete. De har ofte store, blå flekker eller bånd på vingene. Noen arter etterligner giftige sommerfugler i andre gruppen (blant andre Acraeini) og har derfor et ganske avvikende utseende. De store, mørkfargede artene i slekten Hypolimnas etterligner ofte monarksommerfugler (Danaini). Hos de afrikanske slekten Precis og Salamis er bakvingene ofte trukket ut til en spiss. De amerikanske Junonia-artene er brune med oransje og blå flekker og ligner medlemmer av Nymphalini. Larvene er tornete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Junoniini er gode flygere og kan vandre en god del. Larvene lever på mange forskjellige planter, blant andre kjempe (Plantago). Mange av artene kan forekomme i flere fargeformer (morfer). Hos den afrikanske slekten Precis ser generasjonene som flyr i regntiden og i tørketiden ofte ganske ulike ut innen samme art, de har derfor før blitt regnet som ulike arter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Protogoniomorpha anacardii
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Carter, D. (1994) Sommerfugler fra hele verden. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0438-0
  • Wahlberg, N. og Brower, A.V.Z. (2006) Junoniini på Tree of life

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]