Juniperus scopulorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juniperus scopulorum
Skjellblader og bær
Nomenklatur
Juniperus scopulorum
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
SlektJuniperus

Juniperus scopulorum eller «Rocky Mountain Juniper» er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i det vestlige Nord-Amerika – i Britisk Columbia og Alberta, videre i hele det vestlige USA inklusive Rocky Mountains, og lokalt i det vestlige Texas. I det nordlige Mexico går den ned til Sonora og Coahuila. En tidligere antatt variant på Vancouver Island antas av mange å være en egen art – Juniperus maritima.

Denne einerarten er oppreist, og kan bli inntil 15-20 meter høy.

Arten er et tre k på 5–15 meters høyde, sjelden inntil 20 meter. Den har grønne, skjellaktige nåler inntil 1–2 mm lange (sjelden inntil 5 mm). Unge nåler er inntil 10 mm lange. Den er nesten uten unntak særbu med hann- og hunnblomster på ulike individer. Bærkonglene modner på 18 måneder til et blått, 6–9 mm stort, rundt eller todelt bær med 2-3 frø. Bærene har et lyst, tydelig hvitt vokslag som gjør dem nærmest hvite av utseende. Hannkonglene er 2–4 mm store og sprer sitt pollen om våren. Man antar at alderen kan bli opp mot 2000 år.

Arten danner hybrider med Juniperus virginiana, særlig der disse møtes i USA. Noe sjeldnere er hybrider med Juniperus horizontalis.

Juniperus maritima[rediger | rediger kilde]

En populasjon som siden istiden er isolert på Vancouver Island nordvest for Vancouver, har vært antatt å være en underart eller variant, men anses i økende grad som en egen art – Juniperus maritima.[1] Den likner svært på Juniperus scopulorum, men bærene modnes fortere, er litt mindre og har maksimalt 2 bær.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adams, R. P. (2007) Arkivert 21. juli 2011 hos Wayback Machine. – «Juniperus maritima, the seaside juniper, a new species from Puget Sounds, North America». Phytologia nr. 89 (3), side 263–283.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]