Juniperus foetidissima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Juniperus foetidissima
mangler bilde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juniperus foetidissima
Norsk(e) navn:
Hører til: einerslekten,
sypressfamilien,
bartrær,
blomsterplanter

Juniperus foetidissima eller «Stinking Juniper» (latin: Juniperus foetidissima) er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i fjellstrøk i sørvestre Asia og sørøstre Europa, nærmere bestemt i Albania, Makedonia, Hellas, Bulgaria, Krim, tyrkia, Libanon, nordlige Syria, Alborz-fjellet i iran, i kaukasus og i det sørvestre Turkmenistan.

Det opptrer ofte sammen med gresk einer (Juniperus excelsa), men denne har mer grågrønne nåler og tynnere skudd, gjerne 1,3 mm tykke , mot 2,2 mm for Juniperus foetidissima.

Treet er kraftig, tettvokst, blir 6–25 meter høyt, og kan ha en diameter på 2,5 meter. kronen er rund eller irregulær formet. Nålene på unge skudd sitter i grupper av 3 og er inntil 10 mm lange, voksne nåler er grønne, skjellaktig tette og inntil 3 mm. Den er oftest særbu, med hann- og hunnblomster på separate individer.

Frøkonglene modner til blå-svarte med et hvitaktig vokslag, inntil 7–13 mm store, runde eller ovale. Hannkonglene inntil 3,5 mm store.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Juniperus foetidissima – bilder, video eller lyd