Juniperus deppeana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Juniperus deppeana var. sperryi»)
Juniperus deppeana
Arten har bark som likner alligatorskinn
Nomenklatur
Juniperus deppeana
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
SlektJuniperus

Juniperus deppeana eller «Alligator Juniper» er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser på 750-2.700 meters høyde i Mexico og i det sørvestre og midtre USA opp til Arizona, New Mexico, og Texas.

Nærbilde av skudd med barnåler.

Arten er ofte lett å kjenne på den alligator-liknende barken, men noen ganger har den tynn og strimlet bark slik som andre einere. Den er inntil 15-25 meter høy og tåler tørke, og har grå-grønne, skjellaktige nåler inntil 1–5 mm lange. Unge nåler er inntil 10 mm lange. Den er oftest særbu med hann- og hunnblomster på ulike individer. Bærkonglene modner på 18 måneder til et brun-oransje, 7–15 mm stort bær med 2-6 frø. Hannkonglene er 4–6 mm store, gulbrune, og sprer sitt pollen i november-desember.

  • Varianter omfatter:
    • Juniperus deppeana var. deppeana. Hele utbredelsesområdet. Bladene er blasst grå-grønne med gjennomsiktig eller gulaktig kvaeprikk på hvert blad, bær 7–12 mm store.
    • Juniperus deppeana var. pachyphlaea = syn. Juniperus pachyphlaea. Arizona, New Mexico, nordligste Mexico. Foliage Hvert skjellaktige, runde blad har en hvit kvaeprikk, bær 7–12 mm store.
    • Juniperus deppeana var. robusta = syn. Juniperus deppeana var. patoniana. Nordvestlige Mexico. Større frøkongler, 10–15 mm store.
    • Juniperus deppeana var. sperryi. Vestlige Texas, meget sjelden, furete bark. Grener henger ned.
    • Juniperus deppeana var. zacatecensis. Utbredelse i Zacatecas i Mexico. Større frøkongler, 10–15 mm store.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]